Jahorina

Davidovićeva otvorila košarkaški kamp "Grave tri points"

  • 01.07.2019. 15:22

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović otvorila je danas na sportskim terenima aparthotela "Vučko" na Jahorini košarkaški kamp "Grave tri points" koji je okupio oko 500 mladih košarkaša uzrasta od šest do 16 godina.

"Ovo je izuzetno važan događaj u košarkaškom kampu koji se tradicionalno organizuje na olimpijskoj ljepotici Jahorini. Kamp danas slavi punoljetstvo, a prisutni su učesnici iz Republike Srpske, Federacije BiH i Turske", navela je Davidovićeva na konferenciji za novinare. 

Mališani, ističe ona, na Jahorini imaju fantastične uslove za treninge i učenje svojih prvih košarkaških koraka. 

Davidovićeva je pohvalila organizatora kampa, Košarkaški klub "Partizan" TS Banjaluka čiji treneri iz godine u godinu pokazuju ozbiljan i profesionalan rad sa mladim košarkaškim nadama. 

"Posebno nam je važno da nam se djeca što masovnije bave sportom, a ovakvi kampovi su idealna baza za to, jer su to mjesta gdje djeca odrastaju u zdrave ljude, i da uče šta znači sport, a ne da ih vaspitava ulica", poručila je Davidovićeva. 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković pohvalio je izuzetan i profesionalana rad organizatora kampa na Jahorini. 

On je rekao da su grad Istočno Sarajevo i gradska Turistička organizacija finansijski pomogli organizovanje košarkaškog kampa "Grave tri points" i najavio da će to raditi i ubuduće. 

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić potvrdio je podršku svim ovako kvalitetnim aktivnostima koje doprinose afirmaciji Jahorine i sporta. 

On je ponovio da su na Jahorini u toku infrastrukturni radovi vrijedni oko 30 miliona KM i dodao da je ova planina ljepša ljeti nego zimi. 

LJevnaić je apelovao da nadležne vlasti obezbijede izgradnju trotoara na putnoj komunikaciji koja vodi kroz planinu da bi njeni gosti, pogotovo djeca, bili što bezbjedniji prilikom posjete Jahorine. 

Dobre treninge, ugodan boravak i lijepo druženje mališanima su poželjeli i predstavnik hotela "Vučko" Aleksandar Prović i predstavnik "Grave osiguranja" Srđan Vukadin, kao i košarkaši "Partizana" Đorđe Gagić i Stefan Janović. 

U Košarkaškom klubu "Partizan" TS Banjaluka naglašavaju da kroz "Grave tri points" godišnje prođe više od 500 djevojčica i dječaka različitih uzrasta. 

Akcenat je prvenstveno na okupljanju mladih koji pripadaju kategorijama juniora, kadeta i pionira, ali učestvuju i najmlađi, koji o košarci uče kroz mini basket principe. 

Kamp će ove godine biti realizovan u četiri smjene i završava se 24. avgusta. 

Treninzi tokom trajanja kampa realizuju se putem nekoliko programa - osnovni program koji podrazumijeva tri nivoa i prilagođen je starosnoj kategoriji te košarkaškom znanju svakog pojedinca, sopstveni program, koji podrazumijeva rad sa pojedincima i malim grupama, a sve u dogovoru i kroz zajedničko planiranje sa organizatorom kampa i individualni program, koji se odnosi na poseban set treninga prilagođen igračkoj poziciji svakog mladog igrača. 

Dodatni sadržaji uključuju i takmičenje u slobodnim bacanjima, golf /šutiranje sa devet različitih pozicija/, takmičenje u šutiranju za tri poena, takmičenja "tri na tri", takmičenja "pet ne pet" u više kategorija, ol-star utakmice, kao i nagrade za najperspektivnijeg i najmlađeg učesnika. 

Košarkaški klub "Partizan" TS Banjaluka od 2002. godine organizuje međunarodni košarkaški kamp "Grave tri points" kao jedan od najvećih događaja za mlade košarkaše u Republici Srpskoj i BiH, koji se održavao na sportskim terenima Olimpijskog centra "Jahorina". 

Kamp je do sada posjetilo oko 10.500 mladih igrača iz cijelog svijeta, a osim dječaka i djevojčica iz BiH i zemalja regiona, učestvovala su i djeca iz SAD, Kanade, Holandije, Švedske, Francuske, Njemačke i mnogih drugih država. 

Do sada je učešće uzelo više od 1.400 trenera, edukatora i ostalih profesionalaca iz svijeta košarke i sporta, o čemu najbolje govori činjenica da su promoteri kampa na Jahorini do sada bili košarkaški asovi Predrag Danilović, Vlade Divac, Žarko Paspalj, Radoslav Nesterović, Miroslav Berić, Dušan Kecman i mnogi drugi.