Oglasio se i Matić

Cvijet maka me podsjeća na bombardovanje Srbije

  • 05.11.2018. 15:25

Nemanja Matić konačno se oglasio i objasnio Britancima zašto je odbio da nosi cvijet maka(bulka) na svom dresu na utakmici Mančester junajteda u subotu.

Fudbaler Mančester Junajteda Nemanja Matić rekao je da zbog svog ličnog iskustva ne osjeća da treba da nosi bulku, kao što je slučaj sa većinom igrača koji brane boje klubova u Premijer ligi.

Bulka u Velikoj Britaniji predstavlja simbol kojim se odaje počast žrtvama I svjetskog rata, a tradicionalno se nosi početkom novembra, pred Dan primirja koji se obilježava 11. novembra. 

Svi fudbaleri Junajteda nosili su na svojim dresovima bulku proteklog vikenda na utakmici sa Bornmutom, osim Matića, zbog čega se našao na udaru javnosti. Srpski fudbaler je preko svog profila na društvenoj mreži Instagram odlučio da objasni svoju odluku.

"Razumijem u potpunosti zašto ljudi nose bulke i poštujem svačije pravo da to čini, saosjećam se sa svima koji su izgubili voljene u ratu. Međutim, za mene je to samo podsjećanje na napad koji sam lično osjetio kao mladi, uplašeni 12-godišnji dječak koji je živio u Vrelu, kada je moja zemlja pogođena bombardovanjem 1999. Iako sam to činio ranije, sada osjećam da nije ispravno da nosim bulku na svom dresu", napisao je Matić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I recognise fully why people wear poppies, I totally respect everyone’s right to do so and I have total sympathy for anyone who has lost loved ones due to conflict. However, for me it is only a reminder of an attack that I felt personally as a young, frightened 12-year old boy living in Vrelo, as my country was devastated by the bombing of Serbia in 1999. Whilst I have done so previously, on reflection I now don't feel it is right for me to wear the poppy on my shirt. I do not want to undermine the poppy as a symbol of pride within Britain or offend anyone, however, we are all a product of our own upbringing and this is a personal choice for the reasons outlined. I hope everyone understands my reasons now that I have explained them and I can concentrate on helping the team in the games that lie ahead.

A post shared by Nemanja Matic (@nemanjamatic) on Nov 5, 2018 at 4:46am PST

Matić je istakao da se nada da će pošto je objasnio razloge sada moći da se koncentriše na svoje obaveze sa 'Crvenim đavolima'.

"Ne želim da unizim bulku kao simbol ponosa u Britaniji ili uvrijedim ikoga, međutim, svi smo mi proizvod sopstvenog vaspitanja i ovo je moj lični izbor iz pomenutih razloga. Nadam se da svi razumiju moje razloge sada kada sam i objasnio i da ja mogu da se koncentrišem na pomoć timu na utakmicama koje nam slijede", rekao je Matić.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.