Partizan ima najbolju fabriku talenata

"Crno-bijeli" zbacili Ajaks sa prvog mjesta!

  • 21.10.2019. 18:04

Najbolja fabrika za proizvodnju fudbalera u Evropi je "Zemunelo". Dugo je Ajaks važio za predvodnika na listi najboljih klubova za razvoj igrača, međutim, prema istraživanju Instituta za naučna istržaivanja u sportu, ove godine pretekao ga je – Partizan!

Fudbalska opservatorija CIES, koja prikuplja i obrađuje podatke iz svih dijelova svijeta, formirala je listu klubova koji daju najviše igrača u 31 najboljoj ligi Starog kontinenta.

Prvo mjesto na toj tabeli zauzimaju "crno-bijeli". Ove godine dali su čak 75 igrača širom Evrope i time napredovali za dvije pozicije u odnosu na lane, pošto su osim "Kopljanika" nadmašili i kijevski Dinamo.

Prošle godine u oktobru na evropskim terenima špartalo je 69 igrača poniklih u "Zemunelu", što je samo po sebi bio napredak za deset mjesta u odnosu na 2017.

Sad je i taj rezultat uvećan, jer ukupno 75 momaka koji su ili prošli kroz Partizanovu školu ili kroz prvi tim sada za hljeb zarađuju u inostranstvu.

Pad za jedno mjesto na ovoj listi u odnosu na prošlu godinu zabeležila je Crvena zvezda (šesta pozicija), pošto je proizvela 59 fudbalera za najjače evropske lige, dva manje nego oktobra 2018.

U prvih deset je još novosadska Vojvodina sa 56, a od srpskih klubova u TOP 20 nalazi se samo još Rad, na 18. mjestu i 42 igrača u različitim krajevima kontinenta.

(Mozzartsport)

Тагови: