Vrijeđa druge narode koji žive u BiH

Crnadak pisao Čeferinu zbog ratne zastave BiH na peharu LE FOTO

17:24, 24.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak uputio je pismo predsjedniku Uefe Aleksandru Čeferinu povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se jasno vidi da se na pobjedničkom peharu Uefa Lige Evrope nalazi ratna zastava BiH.

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je Crnadak u pismu Čeferinu istakao da je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH. 

"To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH - od 1992. do 1995. godine", naveo je Crnadak. 

Thumbnail

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. dono mir u BiH, koja je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine. 

"Ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge. Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice Uefa Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sada nalazi na trofeju to nije", dodao je Crnadak. 

U saopštenju se napominje da je Ministarstvo inostranih poslova o ovom pismu informisalo i članove Predsjedništva BiH.