Idu u Kinu uprkos porazu

Crna Gora poslije drame izborila istorijsko Svjetsko prvenstvo!

  • 25.02.2019. 21:15

Košarkaška reprezentacija Crne Gore posljednji je učesnik Svjetskog prvenstva u Kini iz evropskih kvalifikacija. Crna Gora je u odlučujućoj utakmici grupe I u prepunoj dvorani "Morača" poražena od Letonije 80:74 , ali im je i to bilo dovoljno za istorijski uspjeh jer su u prvom duelu slavili 84:75.

Iz ove grupe ranije su plasman na prvenstvo svijeta obezbijedile selekcije Španije i Turske.

Ulogu junaka prigrabili su Derek Nidam sa 22, Marko Todorović sa 13, Aleksa Popović i Bojan Dubljević sa po 11 poena. Kod Letonije raspoloženi za igru u napadu bili su Janis Strelnieks sa 25 poena i 10 asistencija, Martins Majers je pogodio 12, a Janis Tima 11 poena.

Utakmica je počela jako loše po Crnu Goru. Ogromna podrška sa tribina, ogroman ulog koji je bio na talonu, kao da je okovao ruke izabranicima Zvezdana Mitrovića. Košarkaši Crne Gore više od pet minuta nisu uspjeli da postignu ni jedan poen, pa je na semaforu prije tajm-auta koji je zatražio selektor Mitrović pisalo 10:0 za Letoniju.

Probudili su se Crnogorci u napadu, odbrana je bila dobra, pa je domaća selekcija na kraju prve dionice, na osnovu svega što se dešavalo, uz dosta promašenih zicera, imala prihvatljiv minus od osam poena – 16:8. Crnu Goru je u prvoj dionici u igri držala odbrana i ofanzivni skok.

Druga dionica je donijela obostrano lošu igru, posebno u napadu. Takva situacije je odgovarala Letoncima koji su odražavali prednost od desetak poena. Međutim, u samoj završnici ovog perioda igre, Derek Nidam je počeo da igra simultanku sa odbranom rivala, podršku mu je pružio Bojan Dubljević, pa je Crna Gora uz dobru odbranu, na odmor otišla sa minusom od pet poena – 36:31. Bio je to rezultat koji je izabrnike Zvezdana Mitrovića vodio na Mundobasket. Nidam je u prvom delu ubacio 14, a Dubljević 8 poena za Crnu Goru.

Najjače oružje Letonije, šut za tri poena, je proradio u trećoj četvrtini. Poslije četiri vezane trojke, dvorana „Morača“ je utihnula, a Letonija pobjegla na 50:37. U režiji Alekse Popovića, Marka Todorovića i Blagote Sekulića, Crna Gora je ponovo uspjela da se vrati u meč, pa je uoči završne četvrtine na semaforu pisalo 60:55. Crna Gora je i dalje imala rezultat koji je vodio na Mundobasket.

Uslijedio je rat nerava. Bukvalno je rudarski posao trebalo uraditi da bi se stiglo do poena. Bojan Dubljević i drugovi su imali ogromnu podršku sa tribina, imali su nevjerovatan vjetar u leđa. Poslije trojke Dubljevića sa zvukom sirene od table i poena Dereka Nidama sa linije penala, Crna Gora je deficit svela na samo dva poene 63:61, ali samo dva minuta kasnije Letonija je imala devet poena više – 75:66. Do kraja je ostalo nešto više od 60 sekundi.

Marko Todorović je pogodio za dva poena, Dubljević iznudio prekršaj u napadu, a Aleksa Popović pogodio trojku koja je Crnu Goru dovela jako blizu Mundobasketa. Letonci se nisu predavali. Nidam je pogodio jedno slobodno bacanje za minus šest na 15 sekundi prije kraja, a posljednji napad je imala Letonija.

Pogodili su Letonci dva poena, Nidam dva penala, a Bertans promašio trojku, što je bio znak za neopisivo slavlje...

Evropu će na SP predstavljati Srbija, Grčka, Njemačka, Španija, Turska, Crna Gora, Litvanija, Italija, Poljska, Francuska, Rusija i Češka.

Žrijeb grupa je 16. marta u Šenženu.

Foto: Vijesti.me