Vrijedna 10 miliona KM

Čeferin otvorio Kuću fudbala BiH

  • 22.11.2018. 15:59

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin i prvi čovjek FS BiH Elvedin Begić danas su službeno otvorili novo sjedište krovne kuće fudbala u BiH u prisustvu velikog broja, kako domaćih, tako i stranih zvanica.

Begić se zahvalio svima koji su pomogli da se ovakva jedna ideja realizuje.

- Svaka ideja, pa tako i ova je izgledala na početku ludo. Nismo dozvolili da nas pojedinici sputavaju - kazao je Begić.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je istaknuo da će UEFA i dalje nastaviti pomagati FSBiH.

- Postali ste bogatiji za još jedan sportski objekat, i on predstavlja novi korak za razvoj fudbala u ovoj zemlji. Fudbalski svijet se divi rezultatima koje ste ostvarili u Ligi nacija, a prolazak u A diviziju je veliki uspjeh. Imate Edina Džeku i Miralema Pjanića, jedan postiže golove kao od šale, a drugi... Nisam vidio da se nekome Ronaldo sklanja da izvede slobodan udarac - rekao je prvi čovjek UEFA-e.

Među prisutnim na ovom događaju između ostalog je bio i predstavnik Đanija Infantina, predsjednik FIFA-e, nije mogao da prisustvuje.

- Čestitao bih svima u BiH na odličnim rezultatima u Ligi nacija. Želimo da se ovako nastavi - kazao je Bjorn Vasalo izaslanik Infantina.

Takođe, prisutni su bili Duško Bajević, Emir Spahić, predsjednik FS Crne Gore, Muhamed Konji, Bilal Šuman i mnogi drugi.

Nova zgrada Saveza, koja se nalazi na Bulevaru Meše Selimovića u Sarajevu (bivša zgrada Geodetskog zavoda).

Inače, za kupovinu i adaptaciju zgrade FSBiH dobio je od UEFA-e devet miliona KM te milion KM od Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA). To su sredstva iz namjenskih fondova UEFA-e i FIFA-e za kupovine zgrada nacionalnih saveza i nisu se mogla trošiti u druge svrhe.

Najveći dio novih prostorija koristit će FSBiH, a predviđeno je da se izdaje dio koji prevazilazi potrebe Saveza.

U sklopu nove zgrade Saveza nalaze se kongresni centar sa tri sale, muzej, trofejna sala, fan-šop, restoran s kuhinjom, podzemna garaža i vanjska parking-mjesta za ukupno 80 vozila te fontana, zelene površine. 

Kancelarijski prostori usklađeni su sa potrebama generalnog sekretarijata. 

Тагови: