Predsjednik UEFA

Čeferin: EURO 2020 možda bude igran u samo jednoj zemlji

  • 16.10.2020. 14:23

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin izjavio da postoji mogućnost da se EURO sljedeće godine održi u manje od predviđenih 12 zemalja.

Zbog pandemije virusa korona, EURO 2020 je odložen za godinu dana i trebalo bi da se održi od 11. juna do 11. jula naredne godine.

"Kao i uvijek, zabrinuti smo zbog situacije u vezi sa pandemijom virusa korona, ali apsolutno smo uvjereni da će se EURO igrati. Za sada je plan da se on održi upravo na način na koji je predviđen, ali postoje i mogućnosti da se broj zemalja domaćina smanji na osam, pet ili čak jednu", rekao je Čeferin za špansku TV Movistar.

Predsjednik UEFA dodao je kako je sada prerano govoriti o tome da li će se utakmice na Evropskom prvenstvu igrati bez publike, sa ograničnim brojem gledalaca ili pred punim tribinama.

Čeferin se osvrnuo i na završnicu prošlosezonske Lige šampiona kada se od četvrfinala do završnice igralo na jednu utakmicu.

"Prošlosezonski sistem završnice bio je zanimljiv i klčubovi učesnici su reagovali pozitivno. Završni turnir sa osam ekipa vjerovatno je teško uklopiti u kalendar takmičenja, ali što se mene tiče jednonedjeljni završni turnir sa četiri ekipe bi bio odličan događaj. Ali neće biti promjena sistema takmičenja sve do početka novog ciklusa, predviđenog za sezonu 2024/2025", zaključio je Čeferin.