Meksikanac u žiži svjetske javnosti

Bucmasti RAZARAČ iz Kalifornije: Ko je Endi Ruiz, novi svjetski prvak u boksu?

  • 03.06.2019. 17:41

Endi Ruiz je na opšte iznenađenje svjetske bokserske javnosti tehničkim nokautom savladao Entonija Džošuu i tako stigao do titula svjetskog prvaka u četiri verzije – WBA, WBO, IBO i IBF.

Kvota na kladionicama na pobjedu debeljuckastog Meksikanca je bila 25, ali se on nije uplašio atletski građenog rivala. Naprotiv, stvorio je šampionu mnogo problema i uzeo mu titule.

Dok je bio dječak Endi je obožavao boks i bejzbol, kao i njegov istoimeni otac koji je, kada je junior imao šest godina, vidio da mu borba u ringu leži i krenuo je da ga trenira.

"Pored Endija imam tri kćerke, a uvijek je govorio da će ih štititi, da neće nikome dozvoliti da ih povrijedi, te da će biti šampion", oktrio je Endi Ruiz Senior.

Zanimljivo je da je sa 12 godina pretukao 30-godišnjaka, poslije čega su pripadnici policije željeli da se okušaju s njim u ringu. Nisu mu mogli ništa.

Sada 29-godišnji Andres Ponse Ruiz Junior je u amaterskom boksu imao više od 100 pobjeda i samo pet poraza, ali na dva kvalifikaciona turnira nije uspio da se domogne odlaska na Olimpijadu u Pekingu 2008. godine.

Tada je odlučio da se posveti profesionalnom boksu, a iako je stalno imao veliki broj kilograma brzina rada ruku i kombinacije udaraca donosile su mu uspjehe.

"To što imam veliku kilažu mi ne smeta, naprotiv, mislim da mi pomaže. U teškoj kategoriji nije važno kako izgledate, već je bitna tehnika", smatra Endi, prvi Meksikanac koji je osvojio šampionski pojas u teškoj kategoriji.

On je treće najveće iznenađenje u mečevima za titulu prvaka svijeta, a duel sa Džošuom nalazi se odmah iza borbe Bastera Daglasa i Majka Tajsona iz 1990. godine, te dvoboja Hasima Rahmana i Lenoksa Luisa iz 2001.

Zanimljivo je da Ruiz gotovo i da ne pazi na ishranu, a na pres konferenciji prije meča sa Džošuom je pojeo čokoladicu “snikers”.

"Kada god sam nešto dobro uradio kao dijete otac me je nagradio “snikersom” i to mi je ostala lijepa uspomena. Nemam ugovor sa njima, jednostavno volim da jedem taj slatkiš", rekao je Ruiz.

Ipak, Ruiz nije toliko neodgovoran kada su u pitanju kilogrami. On je 2014. godine angažovao nutricionistu uz čiju pomoć je skinuo više od 10 kilograma. Težina mu je uvijek iznosila više od 130, a sada je 121 kilogram.

U svakom slučaju svijet boksa i sporta uopšte, dobio je novog miljenika, simpatičnog i debeljuškastog Meksikanca čiji nadimak je “Destroyer” (Razarač).