Odlično se snalaze

Brazilski košarkaši na usavršavanju u Banjaluci

  • 26.01.2020. 20:19

Iako je u Brazilu fudbal uvijek bio na prvom mjestu, zemlja sambe dala je kroz istoriju i nekoliko vrhunskih košarkaša. Nešto stariji zaljubljenici igre pod obručima sjećaju se majstorija Oskara Šmita, a ovi mlađi Andersona Varežaa, Leandra Barobose ili Nene Ilarija. Pod trenerskom palicom Pitu Onzea ovih dana u Banjaluci stasavaju možda neki novi asovi južnoameričke košarke. Nije im prvi put da dolaze u Republiku Srpsku, jer su i prethodne godine bili gosti Igokee, sa čijim su omladincima i ovaj put odmjerili snage. Kako kažu, na ovim prostorima osjećaju se kao kod kuće, a svoju ekspediciju nastaviće i u Beogradu, kao i Hrvatskoj.

"Za mene je ovo veliko zadovoljstvo. Poznajem, volim i što je najvažnije poštujem ljude koji se bave košarkom na ovim prostorima. Žarko Milaković je veliki poznavalac ove igre i vjerovatno ćemo u narednom periodu još češće dolaziti. Ovo je sjajna škola za našu djecu i obožavaju dolaziti ovdje" izjavio je Onze.

Pitu je takođe igrao košarku, ali se više pronašao u učenju mladih snaga i njihovom razvoju. Kaže da je uvijek poštovao i volio igrače sa ovih prostora. Upravo zbog toga odlučio je i da dovede klince, ali pored košarke želja mu je da usvoje i druge vrijednosti.

"Nije sve u košarci. Kada dođemo u Srbiju, Republiku Srpsku ili Hrvatsku želim da djeca nauče i o drugačijoj kulturi, istoriji, jezicima. To je najbolji način da postanu dobri ljudi. Baš zato je dobro što smo došli jer ovdje uz košarku mogu da nauče dosta drugih stvari", kaže Onze.

Ispričao nam je i kako je Flamengova titula u Kopa Libertadores dovela do velikog slavlja u Rio De Žaneiru, ali i da Oskar Šmit nije toliko obožavan u Brazilu. S druge strane, mladi košarkaši oduševljeni su uslovima koje imaju u Banjaluci.

"Iz Brazila sam pa nisam navikao na ovako hladno vrijeme. Prvi put sam u Banjaluci, imam 13 godina. Veoma je lijepo igrati sa momcima iz Igokee. U Banjaluci nam je sjajno. Imamo sve što nam treba i možemo da se zabavljamo. Na ovim prostorima igra se najbolja košarka na svijetu. Tu sam sa prijateljima i uživamo", ističu Matijs i Nene, košarkaši iz Brazila.

Nije tajna da je Srbija zemlja košarke, a upravo je to naredna destinacija brazilskih košarkaša. Dalek put kući ne predstavlja im problem, a kako kažu, jedva čekaju da ponovo dođu u goste. 

 

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.