Borba za tron: Medvedev je najveća prijetnja Đokoviću!

  • 05.05.2021. 22:21

Danil Medvedev se u Madridu uspješno vratio na teren poslije preležanog koronavirusa, a uskoro bi, u zavisnosti od rezultata, mogao jako da profitira.

Teniser iz Moskve je u drugom kolu Mastersa u Madridu pobijedio Alehandra Davodoviča Fokinu, 4:6, 6:4, 6:2 i tako stigao do prve pobjede na šljaci u sezoni.

Iako je riječ o podlozi koja njemu nije omiljena, mogao bi da ima značajan motiv da baš na njoj ovog proljeća ostvari maksimalno dobre rezultate.

Teorija kaže da uz određeni razvoj situacije uskoro može da postane i prvi teniser svijeta!

Novak Đoković je u 319. nedjelji vladavine na ATP listi, ali ove nedjelje ne igra u Madridu, gdje je trijumfovao 2019. godine.

Zbog toga će, po novim pravilima o računanju liste u eri pandemije, izgubiti polovinu od 1 000 poena, što daje priliku Medvedevu da ga ugrozi.

Statističari su izračunali da Medvedev može da već poslije Mastersa u Rimu postane prvi teniser još od 2005. godine van kruga "četvorke", koja se 16 godina smjenjivala na čelu ATP liste.

U pitanju su, naravno, Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Marej.

Ipak, finalisti posljednjeg izdanja Australijan opena je za tako nešto potrebno da napravi zaista dobre rezultate na ovom turniru u Madridu i onim koji slijede narednih nedjelja, u Rimu i Rolan Garosu.

Činjenica koja mu ide na ruku u odnosu na Đokovića i Nadala, koji su na ATP listi ispred njega, je da brani svega 15 poena na turnirima na šljaci.

S druge strane, Đoković brani 1 600, a Nadal 2 090 poena. Kako Medvedev može do čela ATP liste poslije Rima?

Za tako nešto, morao bi da osvoji ili Masters u Madridu ili onaj u Rimu, i da stigne do polufinala jednog od ta dva. U tom slučaju, Đoković ne smije da igra u finalu u Rimu.

Endi Rodik je u januaru 2004. bio posljednji igrač van "kluba 4" koji je bio na čelu liste, sada se šansa smiješi ruskom teniseru.

Ipak, Medvedev za sada ne razmišlja o tako "velikim" ciljevima.

On je sebi dao prost zadatak kada je riječ o turnirima na šljaci, da pobijedi u makar po jedan meč na svakom od njih.

Madrid je sa te strane već štiklirao, ali moguće je da na taj način želi sa sebe da skine teret "moranja".

"Naravno da kad dođem na turnir da mi je cilj da ga osvijim. Teže je na šljaci nego na betonu, tako da ću nastojati da se prilagodim, daću sve od sebe da igram dobar tenis, jer to je najvažnije. Kada igram dobro, mogu da pobjeđujem u velikim mečevima", zaključio je Medvedev.

Sa pozicijom broj jedan na nišanu, ima novi motiv.

Ipak, moraće da napravi krupan korak, jer su ispred njega i dalje oni koji se u svemu mnogo pitanju, teniski džinovi, Nadal i Đoković.

ATP lista

Novak Đoković 11 963
Rafael Nadal 9 810
Danil Medvedev 9 700
 

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина