Meč trećeg kola

Borac oštećen u Tuzli, golovi domaćina poslije ofsajda

  • 05.08.2019. 17:16

Fudbalski klub Borac iz Banjaluke drastično je oštećen na gostovanju u Tuzli kod Tuzla sitija (1:2) jer su oba gola domaćina postignuta nakon ofsajd pozicija koje nisu signalizirane, a osim toga gostima je zaustavljen obećavajući napad kod rezultata 0:0 iako nije bilo nedozvoljene pozicije, odnosno nije dosuđen očigledan slobodan udarac na dvadesetak metara, a postoji i diskutabilna situacija oko jedanaesterca.

Glavni sudija Irfan Peljto iz Sarajeva, inače internacionalac sa FIFA znakom, drstično je, zajedno s prvim pomoćnikom Senadom Ibrišimbegovićem iz Travnika, oštetio Banjalučene i ovim njihovim suđenjem trebalo bi da se pozabavi i Sudijska komisija Fudbalskog saveza BiH. Takođe, biće zanimljivo šta će im, kao ocjene, dati kontrolor suđenja Semir Kaplan iz Stoca. Jer ono što su uradili Peljto i Ibrišimbegović može da se podvede pod rubriku “krađa”, pošto golovi Tuzlaka nisu regularni!

Ipak, krenimo redom.

U petom minutu kapiten Borca Stojan Vranješ je sjajno “s loptom spojio” Srđana Vujakliju koji se ne nalazi u ofsajd poziciji, napadač gostiju je krenuo sam ka golmanu Aziru Muminoviću, ali je akciju zaustavio Peljto na insistiranje pomoćnika Ibrišimbegovića.

Drugi sporan detalj viđen je u 20. minutu kada je blizu ivice šesnaesterca nepropisno zaustavljen fudbaler Borca Ivan Crnov, bio je to očigledan prekršaj nad ofanzivcem Banjalučana, ali sudija Peljto se nije oglasio jer bi Borac, da je svirao faul, dobio izglednu situaciju za postizanje pogotka kao što je to domaćin imao u 64. minutu kada je poveo sa 1:0.

Treći detalj je igranje rukom domaćeg defanzivca Borislava Terzića u svom šesnaestercu, bio je to 43. minut. Njegova ruka je, iako ih je pokušavao sakriti zaustavila izgledan centaršut u kazneni prostor Tuzla sitija, a u odsudnom momentu, kada je lopta prenula njegova ruka se odvojila od tijela i bila je u neprirodnom položaju. Ni ovaj put se Peljto nije oglasio, ali se raspravljao sa igračima Borca koji su signalizirali penal!

Prvi gol domaćina, tačnije Voje Ubiparipa iz slobodnog udarca je postignut poslije akcije u kojoj je jedan domaći fudbaler ostao u čistom ofsajdu, ali nedozvoljena pozicija nije signalizirana, pa se kasnije “izrodio” prekršaj na 18 metara i sa te pozicije je napadač Tuzla sitija savladao golmana Borca Mladena Lučića.

Na kraju, peti sporan detalj u kojem je Borac oštećen na stadionu Tušanj jeste drugi gol Tuzlaka koji je postignut ponovo nakon očigledne ofsajd pozicije. I ovaj put zastavica internacionalca iz Travnika Senada Ibrišimbegovića je ostala spuštena, a očigledan poklon domaći tim je znao da iskoristi, Ivan Sesar je centrirao, a Ubiparip glavom postigao gol.

Zanimljivo je da su se svi ovi sporni detalji dogodili na polovini igrališta za koji je bio zadužen pomoćnik Ibrišimbegović, dok drugi pomoćnik Davor Beljo iz Mostara nije imao ovako drastične greške.

Na Sudijskoj komisiji je da pogleda snimke svih ovih detalja i donese konačni sud jer očigledno je Borac u Tuzli oštećen i to na drastičan, pa može se reći i bezobrazan način!

(Sport DC)

Тагови: