Košarka

Bitka za Šangaj: Susret reprezentacije Srbije sa Španijom

13:32, 08.09.2019.
Izvor: B92
Pred košarkašima Srbije je ispit zrelosti – Španija, utakmica počinje u 14:30 časova.

Iako je Italija odlična selekcija, ipak je Španija prvi vrhunski rival s kojim će se srpska reprezentacija susresti u Kini.

"Crvena furija" nije moćna kao ranije, niti ima toliko zvučnih imena u sastavu kao prije, ali je i dalje jedan od najboljih timova svijeta.

Otkako je postao selektor Srbije, jedan od glavnih ciljeva Aleksandra Đorđevića je bio da okonča dominaciju Španije.

To je donekle i uspio, jer smo bili ispred njih na prethodna tri velika turnira, a nadigrali smo ih u grupnoj fazi Evrobasketa 2015.

Međutim, okršaj u Vuhanu je specifičan – kao prvo, u pitanju je Svjetsko prvenstvo, kao drugo, pobjeda umnogome olakšava put ka završnici u Pekingu.

Prije svega što će bolji tim iz ovog meča u četvrtfinalu igrati u Šangaju, do koga je lakše stići i kasnije iz njega nastaviti za prestonicu, nego se vraćati na jug u Donguan koji je udaljen skoro 1.900 kilometara.

"Dosta je lakši odlazak u Šangaj. Organizaciono, to je jedan aerodrom, kraći je let, nema pretjerano duge vožnje autobusom. Osim toga, prvo mjesto je prvo mjesto. A i mi ne kalkulišemo, idemo da pobijedimo", kaže kapiten Miroslav Raduljica.

U centru pažnje na ovom meču biće i duel dvojice selektora koji se znaju 25 godina. Serđo Skariolo je bio trener Đorđeviću u italijanskoj Bolonji i španskom Real Madridu.

Španski mediji izuzetno poštuju Đorđevićevu filozofiju igre, a posebno strijepe od srpskih centera ističući da imamo "džinovsku visinu" sa prosječnih 2.05 metara.

"Đorđević je vratio klasičnu košarku. "Niska postava kad god gubiš. Četvorka igra peticu, trojka četvorku..." Izgradio je selekciju kojoj je ponekad prioritet šutiranje trojki. Našao je i spontanu generaciju divovskih zvijezda, a istovremeno može da vas uništi sa spoljnih pozicija", piše o Đorđeviću španski list "AS".

S druge strane, iskusni Skariolo nije imao tako širok izbor, morao je da inteligentno sklopi tim čija su kičma nekonstantni Riki Rubio, roviti Serhio Ljulj, te kako Španci kažu "lenji" Mark Gasol.

Međutim, "Furija" ima jednu od najboljih defanzivnih postava na turniru, koju predvode Viktor Klaver i Rudi Fernandes.

"Sačekaću da vidim šta će Skariolo da izvede na teren pa ću da se prilagodim", kaže Đorđević.