2020. godine

Banjaluka domaćin Evropskog prvenstva u odbojci za osnovce

  • 22.03.2019. 20:11

Banjaluka će naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva za osnovne škole u odbojci, odlučeno je u Larnaki na konresu evropskog ogranka Međunarodne školske sportske federacije. 

Dobrim vijestima  iz prestonice Kipra, prvi se pohvalio Dragan Banjac, načelnik resornog odjeljenja u banjalučkoj Gradskoj upravi, kojem je dopala dužnost da predstavi kandidaturu najvećeg grada Srpske za organizaciju ovog sportskog takmičenja. 

"Ovo je velika čast za naš grad i Republiku Srpsku. Ovo je prvi put da Međunarodna školska sportska federacija prepoznaje Republiku Sprpsku kao aktivnog učesnika i po prvi put će se Republika Srpska, bez Bosne i Hercegovine, pojaviti kao domaćin jednog velikog sportskog takmičenja", kaže Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje,zdravstvo, omladinu i sport

Banjaluka će da ugosti više od pet stotina osnovaca iz svih dijelova Evropa, uzrasta do 15 godina, a čast domaćina braniće reprezentacija Republike Srpske, koja je članica Međunarodne školske sportske federacije. Na kongresu u Larnaki, banjalučka delegacija imala je veliku podršku Željka Tanaskovića, prvog čovjeka Saveza za Školski sport Srbiji, koji za ATV kaže je prezadovoljan konačnim ishodom glasanja.

"Velika mi je čast što smo uspjeli svi zajedno da izlobiramo da Banjaluka bude domaćin jednog prestižnog  sportskog takmičenja, pogotovo što se radi o sportu kojim sam se bavio. Djeca sa ovih prostora dobiće priliku da se ostvare u sportu kojim se bave, ali i da steknu nove prijatelje iz svh dijelova Evrope. Srbija je tu, uvijek, da pomogne i podržaćemo organizaciju takmičenja", kaže Željko Tanasković, predsjednik Saveza za školski sport Srbije.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, zahvalio se Savezu za školski sport Srbije na podršci te je istakao da su sportski događaj ovakog tipa od nemjerljivog značaja za grad. 

"Grad ima dugu sportsku tradciju i "gladan" je velikih događaja. Ove godine imamo Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu, a iduće godine trebamo da dobijemo i organizaciju Svjetskog biciklističkog prvenstva, a sada smo dobili Evropsko prvenstvo za osnovce. Lijepa stvar za naš grad. Dolaze nam gosti iz cijele Evrope, biće to prilika za promociju, turizma, ali i za odbojka koja je jedan od sportova koji je u narastanju u našem gradu", kaže Radojičić.

Banjaluka je na kongersu u Larnaki dobila podršku 37 zemalja, a samo je Turska bila suzdržana. Organizaciju Evropskog prvenstva u odbojci za osnovce, podržalo je i Ministartsvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Тагови: