ATP promijenio sistem bodovanja: Nadal izbija na prvo mjestu?

  • 06.07.2020. 21:42

Asocijacija teniskih profesionalaca usvojila je sistem bodovanja u nastavku sezone, po kojem će svakom teniseru, ukoliko ostvari slabiji rezultat na turniru ove godine nego prošle, ostati bodovi iz 2019. godine.

To praktično znači da je u trci za "broj 1" Rafael Nadal u prednosti u odnosu na Novaka Đokovića jer je Španac imao bolji finiš prošle sezone.

Takođe, ovim saopštenjem ATP-a, ispostavilo se da je španska "Marka" bila na dobrom tragu kada je nedavno objavila da će doći do promjena u bodovanju, ali ne procentualnim gubitkom bodova, nego po principu boljeg rezultata.

U novom sistemu računanja bodova, računaće se rezultati ostvareni do marta prošle godine. Primjera radi, ako igrač ostvari lošiji rezultat na turniru nego prethodne godine, računaće mu se bodovi osvojeni iz 2019.

Ukoliko bi potencijalno Rafael Nadal ispao u trećem kolu Rolan Garosa, na ATP listi će mu se računati rezultat iz prošle godine i dobiće broj bodova kao da je osvojio turnir, jer mu je to bio rezultat u 2019. Bodovi koji su osvojeni na tom turniru ili "prepisani" iz prošle godine, ostaće na ATP listi do narednog održavanja određenog turnira 2021. godine.

Ako se desi otkazivanje turnira, igrači zadržavaju bodove, a turniri koji se ne budu igrali u 2020. svoje pravo zadržavaju za 2021.

Podsjetimo, razlika na zamrznutoj ATP listi iznosi 370 bodova u korist Novaka Đokovića.

Sezona koja je prekinuta u martu bi trebalo da se nastavi u Vašingtonu 14. avgusta, a potom slede Sinsinati, US Open u Njujorku, Kicbil, Madrid, Rim i Rolan Garos u Parizu.

(Telegraf)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић