Ništa od rekorda

ATP odluka udar na Đokovića u lovu na Federera

  • 15.04.2020. 17:42

Novaku Đokoviću neće biti uračunate nedjelje provedene na prvom mjestu rang liste tokom suspenzije sezone, pošto je Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) potvrdio ono o čemu se spekulisalo od trenutka kada je prekinuta sezona zbog pandemije korona virusa.

Đoković će sve do nastavka sezone i “odrmzavanja” rang liste ostati na trećem mjestu vječne liste sa 282 nedjelje provedene na prvom mjestu: iza Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (310).

- Zamrzavanje renkinga važi i za ostale dijelove liste, kao što možete vidjeti na zvaničnom sajtu ATP i segmentu koji je posvećen nedjeljama provedenim na prvom mjestu - objašnjeno je iz (ATP).

Prema renkingu “zamrznutom” 16. marta, Đoković će ostati prvi na svijetu sa 10.220 bodova, a pratiće ga Rafael Nadal sa 9.850, Dominik Tim sa 7.045, Rodžer Federer sa 6.630, Danil Medvedev sa 5.890...

ATP je trenutno u procesu smišljanja plana, zajedno sa WTA, po kojem će se nastaviti bodovanje kada budu stvoreni uslovi da se sezona nastavi. Trenutno je poznato da tenisa neće biti vjerovatno sve do početka sezone na betonu u avgustu, ali je i to malo vjerovatno s obzirom da je Rodžers kup u Montrealu već otkazao svoj turnir.

Ova “zamrznuta” situacija ne odgovara Novaku po još jednom osnovu, jer teško da će dostići rekord Rodžera Federera po broju uzastopnih nedjelja na prvom mjestu. Tu je Švajcarac neprikosnoven sa 237 sedmica na čelu, pa bi Novak morao da veže bar četiri godine na prvom mjestu da stigne i taj rekord. Zaista, teško...

Koliko teško možda najbolje govori podatak da je Rafael Nadal, jedan od najboljih tenisera svih vremena, tek osmi na ovoj listi sa samo 56 nedjelja na čelu karavana.

Ovdje treba podsjetiti i na slučaj slavnog Džimija Konorsa koji je 160 nedjelja uzastopno bio prvi, onda prpustio jednu, pa opet vezao 84! Ipak, sa tih 160 je drugi svih vremena...