Marija Aleksić reprezentativka BiH u fudbalu

Aleksić za ATV: Ispisali smo istoriju ženskog fudbala u BiH

  • 09.12.2020. 12:57

Ženska fudbalska repreznetacija BiH nedavno je ostvarila najveći uspjeh u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Zauzela je treće mjesto u grupi sa 18 bodova i tako napravila veliki iskorak na reprezentativnom nivou.

Jedna od lidera reprezentacije je i Banjalučanka Marija Aleksić. Gostujući u ATV jutru Marija je istakla da je reprezentacija ostvarila svoj cilj.
 
"Kada smo počeli kvalifikacije, naš cilj je bio da imamo 18 bodova. Prošle kvalifikacije smo završili sa svega tri boda. Bukvalno smo napisali istoriju ženske fudbalske reprezentacije, jer je ova generacija, generacija koja je osvojila najviše bodova otkako je BiH krenula da se takmiči. Izuzetno sam srećna i ponosna na ovaj mladi tim i mi sigurno pišemo i pisaćemo još bolje rezultate", kaže Marija.

Marija je za reprezntaciju debitovala prije osam godina, kao najmlađa u timu, sa svega 15 godina. Sada je tim spoj mladosti i iskustva, koji grabi ka većim rezultatima, dodaje Marija.
 
"Reprezentacije koje su ispred nas su Danska i Italija. Kada čujete ta imena, to su velike sile u fudbalu, pa i ženskom. Ja sam prvi put doživjela na gostovanju u Palermu da na stadionu ima sedam hiljada ljudi i da nam orekstar svira himnu. Njihov stav prema ženskom fudbalu je dosta drugačiji. Njihovo samo ulaganje u ženski fudbal je mnogo veće. Nama je na poslednjoj utakmici prosjek prvih 11 bio 22 godine. Mi smo bukvalno bebe u ženskom fudbalu gledajući na te reprezentacije i ovo je zaista veliki uspjeh za nas", dodaje Marija.

Kada se govori o ženskom fudbalu kod nas i dalje vladaju stereotipna mišljenja da je to sport rezervisan isključivo za muškarce. Marija kaže da u drugim evropskim zemljama tih podjela nema. Navodi primjer muške reprzentacije Danske, koja se odrekla svojih primanja kako bi se izjednačili sa ženama. 

Marija je svoju fudbalsku karijeru počela u ŽFK Banjaluka. Poslednje četiri godine igrala je za mađarski Ferencvaroš, a od prošle sezone je u Norveškoj. Kaže da od fudbala može da se živi i nada se da će postepeno da se ta slika prenese i na naše fudbalske terene. Želja joj je da jednog dana zaigra za Juventus, a kompletan razgovor pogledajte na linku ispod. 
 

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм