Strah od sankcija

Abramovič prodaje Čelzi za tri milijarde dolara

  • 25.09.2018. 13:46

Ruski biznismen Roman Abramovič želi da proda "Čelzi" za tri milijarde dolara, a do sada mu je ponuđeno 2,3 milijarde, što je najveća cifra ikada pomenuta za kupovinu nekog fudbalskog kluba.

Abramovič ima probleme sa britanskom vizom, ali i zbog toga što se pojavila mogućnost da mu SAD uvedu sankcije, kao i nekim drugim ruskim biznismenima. 

Mediji se pozivaju na izvore "koji su jako dobro upućeni u situaciju" i navode da je Abramovič zaposlio "Rajne Grupu LLC" iz NJujorka sa kojom se savjetuje oko potpune ili djelimične prodaje kluba. 

Ruski preduzetnici, pa tako i Abramovič, moraće ubuduće da dokažu zakonitost svojih prihoda kako ne bi ostali bez viza. 

Abramovičeva investitorska viza istekla je u aprilu i još nije produžena. 

Kremlj ga ne štiti, a Velika Britanija više ne želi "prljavi novac" iz Rusije, iako su britanske vlasti do sada okretale glavu od porijekla novca, ukoliko on podstiče britansku ekonomiju - navode mediji. 

Abramovič je nakon krize u britansko-ruskim odnosima postao "simbol pranja novca", nakon što su ga smatrali simbolom promocije ruskog biznisa u inostranstvu. 

Sudski spor između Abramoviča i sada pokojnog Borisa Berezovskog, tajkuna iz perioda Borisa Jeljcina, koji je Abramovič dobio, uništio mu je reputaciju pred britanskim pravosuđem. 

Sada mora da dokaže legalnost svog poslovanja, a to je uzbunilo mnoge druge ruske milijardere i bogataše u Britaniji. 

Politikolog stručnjak za centralnu i istočnu Evropu Ivan Preobraženski smatra da Zapadu više ne odgovara da se ruski biznismeni riječima distanciraju od Kremlja, a da mu u stvarnosti pomažu kada su u pitanju politički projekti u inostranstvu. 

Mnogima od njih korijeni su i dalje u Rusiji, a Kremlj ih štiti samo ako kapital vraćaju u Rusiju - napominje on. 

Listovi "Indipendent" i "Miror" prenijeli su izjave izvora bliskih klubu koji odbacuju tvrdnje da se priprema prodaja "Čelzija", ali u to malo ko vjeruje. 

Abramovič je kupio klub u junu 2003. godine. Od tada je "Čelzi" osvojio pet naslova engleskog prvaka, pet naslova pobjednika FA kupa te jedan naslov pobjednika Lige prvaka i Evropske lige.