Nakon 16 godina

Abramovič prelomio: Prodaje Čelsi najbogatijem Englezu

  • 19.03.2019. 16:35

Ruski biznismen Roman Abramovič je spreman da proda Čelsi za dvije i po milijarde funti, a novi vlasnik kluba najvjerovatnije će da postane Ser Džim Retklif.

Riječ je o najbogatijem čovjeku u Engleskoj, koji je spreman da izdvoji pomenutu sumu, a zanimljivo je da posjeduje godišnju pretplatnu kartu, živi u dijelu Londona koji nosi ime Čelsi i veliki je navijač kluba.

Ipak, kupoprodaja bi mogla da se zakomplikuje, a Tajms (The Times) piše da je Retklif nezadovoljan činjenicom da će na njega pasti kompletni troškovi planirane rekonstrukcije stadiona “Stemford Bridž”, s obzirom da je Abramovič odustao od izgradnje novog stadiona.

Bogatstvo 66-godišnjeg biznismena Forbs je procijenio je na 32 milijarde dolara (21,05 miliona funti). On na listi najbogatijih ljudi svijeta zauzima 110. mjesto, dok je Abramovič na 107. poziciji.

Zbog zategnutih odnosa Velike Britanije i Rusije Abramovič ima problema sa produžetkom vize za boravak, a da bi nesmetano mogao dolaziti na utakmice Čelsija zatražio je i dobio izraelsko državljanstvo i sa pasošem ove zemlje neće imati problema oko ulaska u Englesku.

Ruski milijarder je u junu 2003. preuzeo londonski klub. Nakon toga je uslijedio period nezapamćenog uspjeha "plavaca", koji je kulminirao titulom evropskog prvaka 2012. godine.