Izmiren dug

Zdravko Mamić uplatio 13,5 miliona KM koje je dugovao Hrvatskoj

  • Izvor: klix.ba
  • 22.07.2021.14:39

Nekadašnji čelni čovjek zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić je u potpunosti izmirio dug prema Hrvatskoj koji mu je određen pravosnažnom presudom iz marta ove godine.

Mamić je odlukom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na 6,5 godina zatvora uz izuzimanje imovinske koristi od 52 miliona kuna (13,5 miliona KM), a sve zbog izvlačenja 116 miliona kuna (30 miliona KM) iz Dinama.

Sedam miliona kuna (1,8 miliona KM) je država ranije oduzela Mamiću s bankovnog računa, a njegova supruga Marina je danas uplatila 45 miliona kuna (11,7 miliona KM), javlja Jutarnji list.

Prema izvorima tog lista, Mamićeva supruga, koja je bila Mamićev punomoćnik u ovoj parnici, je potpisala nagodbu sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom koje je bilo zaduženo za provođenje ovrhe nad Mamićevom imovinom.

Sam sadržaj nagodbe, odnosno prije svega porijeklo 45 miliona kuna koje je Mamićeva supruga uplatila u državni proračun nije poznato.

Mamić se nalazi u bijegu u BiH, te je u više navrata istakao kako se nema namjeru vraćati u Hrvatsku i da će zatvorsku kaznu, ako bude morao, služiti u "svojoj prvoj domovini".

Tagovi: