Jače od domaćina i sudija

Srbija poslije drame u polufinalu Evropskog prvenstva!

  • 23.06.2021.23:08

Košarkašice Srbije plasirale su se u polufinale Evropskor prvenstva pobjedom u Valensiji nad domaćom selekcijom Španije – 71:64.

Izabranice Marine Maljković su prošle kroz pravu golgotu, bile u većem dijelu susreta u zaostatku, a u finišu su bile jače i od sudijske nepravde koja im je umalo nanesena.

Jer, na kraju regularnog dijela su koristile "male" faulove, da bi sudije dodijelile dva bacanja Španiji kada je Ovinja već bila na zemlji.

No, i poslije toga su djevojke pokazale karakter i snagu, pa i kvalitet, jer su fantastično odigrale u odbrani i lako zatvorile utakmicu.

Počelo je veoma tvrdo u Valensiji, ali je blaga prednost konstantno bila na strani domaće selekcije.

Sonja Vasić je bila dobro skautirana i zaustavljena na startu, a vođstvo je Španija imala zahvaljujući velikom broju skokova, i u odbrani i u napadu.

Na kraju prve četvrtine bilo je 15:13, a na poluvremenu 27:23 u korist "crvene furije". Srpkinje su pravile veliki broj grešaka, ali su imale priključak.

Treća četvrtina je donijela promjenu, a unela ju je Nevena Jovanović izuzetnom energijom i sa 10 poena u kratkom vremenskom periodu, od čega dvije vezane trojke.

Očas posla je na njenim krilima Srbija preokrenula i povela rezultatom 38:34, ali nakon što je proradio napad, ponovo je odbrana "zakazala".

Španija se raspucala i ponovo vratila prednost koja je varirala između četiri i šest poena.

Pokušavala je Marina Maljković da probudi svoje izabranice i u tome je uspjela na dva minuta prije kraja kada su krenule u novu seriju i povratak.

Ivon Anderson je ubacila trojku na minut i po prije kraja za 60:61, a u sljedećem napadu je Sonja Vasić poentirala, ali su sudije poslije gledanja snimka pokazale da je to učinila za milisekundu prekasno.

Ali, poslije još jedne dobre odbrane devojaka, Sonja Vasić je ispravila nepravdu i leđnom tehnikom poentirala za 62:61 na 18 sekundi prije kraja.

Srbija je imala čak tri "mala" faula, a kada je na 1,5 do kraja napravila drugi sudije su skandalozno odlučile da dodijele dva bacanja Španiji!

Pravda je donekle zadovoljena kada je Ovinja promašila drugi penal, ali je ostala činjenica da su arbitri poklonili produžetak domaćoj selekciji.

Tagovi: