Dramatička završnica protiv Dankse

Engleska u finalu Evropskog prvenstva

  • Izvor: ATV
  • 07.07.2021.23:36

Reprezentacija Engleske plasirala se u finale Evropskog prvenstva nakon drame i pobjede na Vembliju protiv Danske rezultatom 2:1.

Sve je slutilo da će i ovog finalistu Evropskog prvenstva odlučiti penal serija, ipak te planove pokvario je Heri Kejn koji je nakon promašenog penala dočekao odbijenu loptu i zatresao mrežu Danaca u 104. minutu meča.

Danci su postigli prvi pogodak na ovom meču, ujedno su dali i prvi gol reprezentaciji Engleske na ovom prvenstvu. Sa skoro 25 metara bio je precizan Damsgaard. To je ujedno i prvi pogodak iz slobodnog udarca na prvenstvu.

Ipak, Danci nisu imali sreće pa je Kjaer devet minuta kasnije poslao loptu u svoju mrežu.

Zanimljivo je i to da je Kejnu "omiljeni" golman upravo Kasper Šmajhel, kojem je postigao najviše golova od svih golmana koji su stali ispred njega. Šmajhela je Kejn savladao 15 putu što u dresu Totenhema što u dresu Engleske.

Englezi su dominirali u ovom meču i zaslužno si i nakon večerašnjeg meča i čitavom igrom na prvenstvu zaslužili finale gdje ih čeka Italija. Treba pohvaliti i igru Danske čiji su igrači proživjeli traumu nakon što je njihov saigrač Kristijan Eriksen zamalo preminuo na terenu.

Engleska nikada nije osvojila Evropsko prvenstvo.