Sporazum o demarkaciji do daljnjeg povučen iz skupštine Kosova

17:12, 01.09.2016.
Thumbnail

Kosovska vlada povukla je danas do daljnjeg iz skupštinske procedure predlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, poslije čega je bez incidenata okončan protest opozicije u Prištini.

Na sjednici kosovskog parlamenta, koja je počela sa više od dva sata zakašnjenja, premijer Isa Mustafa je rekao da je vlada povukla predlog jer sjednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste, ali je ukazao da to ne znači da se "vlada povukla iz sporazuma, već da ne postoje uslovi da se danas glasa".

"Pokušaćemo da vodimo razgovore i imamo zajednički stav po pitanju zakona, jer nije u redu da se o ovom zakonu razmatra u situaciji kada su poslanici pod pritiskom", rekao je Mustafa.

On je istakao da ovo ne znači da će se o demarkaciji ponovo pregovarati, već da će to pitanje dostaviti Skupštini u pravom trenutku.

Glasovi poslanika Srpske liste potrebni su kako bi se obezbjedila potrebna dvotrećinska većina glasova za ratifikaciju sporazuma.

Vijest da je povučen predlog sporazuma o demarkaciji burno su i uz skandiranje "Pobjeda" pozdravili demonstranti, pristalice Samoopredjeljenja, okupljeni ispred zgrade parlamenta.

Lideri Samoopredjeljenja Aljbin Kurti i Visar Imeri izjavili su poslije sjednice skupštine, da je današnji dan istorijski za budućnost Kosova.

Kurti je kazao da su građani Kosova danas pobijedili i da je njihov glas bio jači i u sali i van nje.

"Danas nismo dozvolili da se kosovska zemlja poklanja bilo kome", rekao je Kurti.

Visar Imeri, koji je zvanično predsjednik ovog pokreta, rekao je da se samo na ovakav način, protestima i demonstracijama, mogu zaustaviti ovakve stvari.

"Ovo je ostavka kriminalne Vlade i pobjeda građana koji su nas podržavali više od godinu dana i njihova podrška je učinila da se ova ratifikacija zaustavi i da se građani odbrane od kriminalnih klanova", rekao je Imeri.

Demonstracije opozicije u Prištini, na kojima je bilo više od 1.000 ljudi, okončane su bez incidenata. Opozicija se protivi ratifikaciji ovog sporazuma jer smatra da je Kosovo njime oštećeno.

Sporazum o demarkaciji je jedan od ključnih uslova za viznu liberalizaciju za Kosovo.