Sporazum: "Bratoljub" na korak do graničnog prelaza

19:43, 14.04.2018.
Thumbnail

Izgradnja prelaza na mostu "Bratoljub" dobila je zeleno svjetlo jer su Bosna i Hercegovina i Srbija postigle sporazum o graničnim prelazima – saopštili su iz Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine. U Beogradu su dvije strane usaglasile nacrt sporazuma i na taj način je otvoren put za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu koji, preko Drine, spaja Bratunac i Ljuboviju.

"Ovo je značajan korak u poboljšanju saradnje između dvije zemlje i stvaranju uslova za uspostavljanje jednostavnog i efikasnog sistema kontrole prelaska državne granice", navodi se u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

Stvari ipak nisu tako jednostavne i prije prvih bagera slijedi procedura potvrde sporazuma kod nadležnih organa. U Vladi Srpske čekaju Upravu za indirektno oporezivanje koja treba da dostavi Odluku o davanju saglasnosti za izgradnju graničnog prelaza.

bratoljub-poboljsava-saradnju-srbije-i-bih

"Kada dobijemo tu odluku ovjerenu i potpisanu može se potpisati ugovor o pravu građenja između Uprave za indirektno oporezivanje i Vlade Republike Srpske", kaže u telefonskoj izjavi za ATV Nataša Kostić iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Uprava kaže: “Prije nas, na potezu je Savjet ministara.”

"Dostavili smo Savjetu ministara kompletnu, obimnu dokumentaciju na osnovu koje očekujemo da nam Savjet ministara da tu saglasnost. Čim stigne u Upravu, kod notara zakazujemo sastanak između UIO i predstavnika Vlade Srpske", najavljuje Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tek tada se, kažu u Upravi, može podnijeti zahtjev za dozvolu za građenje, nakon čega će raspisati tender za izgradnju graničnog prelaza. Izgradnja mosta Bratoljub završena je krajem prošle godine i on je zajednički projekat Srbije i BiH vrijedan oko 13 miliona evra. Srbija je finansirala most i pristupnu saobraćajnicu na teritoriji Srbije, a na Bosni i Hercegovini je izgradnja prelaza.