Sporan spot: "Žene predstavljene kao loši vozači, muškarci kao pijanice!"

20:12, 20.01.2018.
Thumbnail

"Šta sam dočekao da me žena vozi! Tata, bolje je i mama nego rakija", glasi dio spota.

Ovo je, za neke, jedan od spornih dijelova spota kojim se vozači u Srpskoj upozoravaju da ne voze pod uticajem alkohola. Sve je dio kampanje ''Proslavi odgovorno: Ako misliš piti – vozač nemoj biti'' i ta ideja nije sporna. Ali po banjalučkom Centru za ljudska prava jeste ponižavanje žena.

"U tom spotu i jedan i drugi pol su predstavljeni na način na koji ne bi trebalo da bude nijedna reklama, a pogotovo ne ona koja dolazi od zvaničnih institucija. Iza tog spota stoje i Ministarstvo i druge institucije. Žene su kroz taj video-spot predstavljene kao jako loši vozači, što je potpuna neistina. Isto tako, muškarci su predstavljeni na jedan pogrešan način, kao pijanice", pojašnjava Aleksandar Čičić, banjalučki Centar za ljudska prava.

"Kako oni koji su radili na spotu nisu primijetili kakvu poruku šalje, mimo upozorenja da se nikako ne vozi ako se pije, nije nam jasno", kažu još u Centru.

kampanja saobracaj

Iza kampanje stoje MUP, Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez. Spot je djelo studenata Akademije umjetnosti Banjaluka. Pritužbe su pristali da komentarišu samo na jednom mjestu.

"Namjera autora spota je bila baš da se napravi parodija na te stereotipe koji postoje u društvu, a stereotipi su da su muškarci bolji vozači, da su žene lošiji vozači i tako dalje. Dakle, namjera je bila da se ismiju ti stereotipi, a ne da se ismije bilo koja populacija", navodi Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

U banjalučkom Centru za ljudska prava prst upiru i na Džender centar Vlade Srpske. Oni su, tvrde, trebali da uoče grešku. Za ATV iz Džender centra poručuju da će se tek pozabaviti tim spotom.