Špirić: Mektić prodavao nadgrobne spomenike

19:55, 22.03.2018.
Thumbnail

Dragan Mektić je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Prnjavor u junu 1997. godine prodao petnaest zaplijenjenih nadgrobnih spomenika kamenorezačkoj radnji "Gabro" iz Dervente i tako zaradio hiljadu njemačkih maraka, a vlasniku-kamenorescu poklonio 3.500 maraka.

To su navodi iz krivične prijave protiv Mektića koju je Stanica javne bezbjednosti Prnjavor podnijela protiv Mektića prije 20 godina. Spomenici su, kako se navodi u prijavi, prethodno oduzeti kao predmet krivičnog djela i vrijedili su 4.500 njemačkih maraka. Krivična prijava bavi se tim što ih je prodao za samo hiljadu maraka, te što primljena sredstva nije položio na blagajnu Stanice javne bezbjednosti. Potpredsjednik SNSD-a kaže da je Mektić prodavao nadgrobne spomenike ljudi nesrpske nacionalnosti kamenorescima koji su ih brusili da bi bili podignuti spomenici srpskim borcima.

"Ja ovdje posjedujem krivičnu prijavu protiv Mektića iz 1998. godine koja govori o moralnom liku Dragana Mektića.Čovjek koji govori o kriminalu i korupciji je nadgrobne spomenike nesrpske vjere prodavao kamenorescima i tu se dižu spomenici srpskim borcima.Majke ispod slike svog djeteta prepozunaju slike djece drugih nacionalnosti i na nesreću ovdje imamo sve potpisano i to Mektić priznaje u službenoj zabilješci", rekao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNDS-a.

Špirić tvrdnji prilaže i Mektićevo priznanje, u kojem se Mektić za krivično djelo pravda, između ostalog, i izjavom da se "snalazio kako je znao i umio" kad nije bilo goriva, ogreva i hrane za pripadnike policije.  Krivična prijava iz ’98-e samo je jedan od grijehova koje je posljednji predsjedavajući Komisije za nadzor nad OBA-om stavio na teret aktuelnom bh. ministru bezbjednosti. Špirić je Mektića optužio za opasan hibridni rat protiv Republike Srpske, argumentujući to izjavama Mektića da u Srpskoj postoje paravojska i parapolicija. Upitao ga je i da li je ministar bezbjednosti BiH izvršilac poslova neke strane obavještajne službe, te ko je i gdje napravio spisak nepoželjnih organizacija.

Odgovori na konkretne optužbe i pitanja nisu stigli iz SDS-a, ali je stigla reakcija u vidu saopštenja za javnost. Imajući u vidu rječnik, reakcija možda i nije za javnost. “Dežurni korumpirani lajavac Milorada Dodika”, “istrošeni političar”, “besramno bogati Špirić” – to su samo neke kvalifikacije iz saopštenja. Saopštenje, ipak, sadrži i konkretne optužbe.

"Šta više reći o lažima čovjeka koji tvrdi da je stan u Beču zaradio prodavajući knjige ili čovjeku koji je za dva dana učešća na simpozijumu 'naplatio' 30.000 maraka? Šta reći o čovjeku koji se javno busa u 'patriotska prsa', a onda tajno sve to liže na sećiji kod Bakira Izetbegovića preko kojeg je obezbijedio radno mjesto sinu u Banjaluci", ističe se u saopštenju SDS-a.

SDS uz saopštenje nije priložio dokaze za tvrdnje, koje su se mnogo puta do sada čule u medijima. Ali kome još trebaju dokazi kad mediji imaju tako pouzdane izvore u BiH, a političari su se toliko navikli na međusobno vrijeđanje da se rijetko ko odluči da zatraži  pravnu zaštitu ugleda. Ako je uopšte još išta ostalo da se zaštiti.