Španija: EU da podrži formiranje ZSO

15:43, 14.04.2018.
Thumbnail

Srbija treba da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), poručio je ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes Suares.

Evropske institucije, pod čijim pokroviteljstvom se odvija dijalog Beograda i Prištine, treba jasno da podrže ovaj legitiman zahtjev, dodao je on.

“Španija podržava dijalog u Briselu. Logično je da je ključni element u ovom dijalogu formiranje Zajednice srpskih opština, kao što je to bilo i dogovoreno”, kaže ambasador Španije.

Na pitanje kako on vidi kompromisno rješenje za Kosovo, Suares kaže da nije na Španiji da sugeriše rješenja.

Ponavlja, međutim, da Španija podržava teritorijalnu cjelovitost Srbije.

“A na Srbiji je da definiše svoj stav koji će Španija podržati”, kaže ambasador.

Povodom inicijative, o kojoj je nedavno tokom posjete Srbiji govorio šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, o održavanju trilateralnog sastanka Srbije, Španije i Grčke, ambasador kaže da lično nije u toku ali da, imajući u vidu odlične odnose zvaničnog Madrida sa Srbijom I Grčkom, ima prostora za unapređenje saradnje.

“Ministri imaju česte prilike da se susretnu i da u tim razgovorima pokreću važna pitanja. Španija ima sjajne odnose i sa Srbijom i sa Grčkom, i uvijek ima prostora da se unaprijedi saradnja između naših zemalja”, zaključio je on.

Španija je jedna od pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koja je u žižu javnosti nedavno dospjela zbog stava da je neprihvatljivo da bude na skupu država EU i Zapadnog Balkana u Sofiji za istim stolom sa kosovskim zvaničnicima.

(Tanjug)