Sonja Karadžić Jovičević otkrila zašto je zaplakala u parlamentu Srpske

17:40, 26.10.2016.
Thumbnail

Pogodilo me to što se posebna sjednica Narodne skupštine RS i tako bitno pitanje kao što je Dan Republike koriste za prepucavanja, u dnevnopolitičke potrebe, za analizu izbora. Sve su to minorne stvari u odnosu na ono zbog čega je sjednica bila posebna.

To za „EuroBlic“ kaže Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica NS RS i ćerka prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića, objašnjavajući zbog čega je zaplakala tokom dikusije na posebnoj sjednici parlamenta Srpske u utorak.

- Nama se, malo po malo, ukida sve ono što čini Republiku Srpsku. Istovremeno, tako pojeftiniti i protraćiti vrijeme koje je posvećeno tom pitanju nešto je što me pogodilo. Kao jako mlada bila sam u sali kada se sve dešavalo prije 25 godina. Znam za prvu skupštinu i za 9. januar, na koji smo bili naterani. Da nas nisu preglasavali, gazili, da nisu od nas pravili beznačajnu manjinu, da nam nisu utjerivali strah u kosti, ni taj 9. januar 1992. ne bi se desio – kaže Karadžić Jovičevićeva.

Druga stvar koja ju je, kaže, potakla jeste namjera da objasni šta je u suštini osporavanja 9. januara.

- Niko nama ne spori, a ja se bojim da je to samo za sada, da imamo Srpsku i da ona ima pravo na svoj Dan. Ali, borimo se da taj dan bude 9. januara. Znači, vama gospodo ne smeta da to bude 8. ili 10. januar, ili bilo koji drugi dan, ali baš ste zapeli da to ne bude 9. januar. On je Sveti Stefan, slava prve srpske države prije dolaska Turaka. Čak su je i Turci ispoštovali, a sada se osporava - objašnjava ona.

Ističe da diskusiju nije ni planirala, vjerujući da slijedi pauza na kojoj će Vlada RS prihvatiti bar nešto od amandmana na zakon koje je predložio NDP u ime opozicije. Između ostalog, tim amandmanima traženo je da se precizira da je Dan RS republički praznik, ali da funkcioneri različitih vjeroispovesti, koji to žele, mogu 9. januar i vjerski obilježiti u odgovarajućem vjerskom objektu. Takođe, predlagano je da se naziv Dan Republike Srpske upiše i u Zakon o praznicima, jer sada tamo piše Dan Republike, što nije isto.

- Vlada je u tom momentu sve odbila. To je ono što me je možda najviše rastužilo, zabrinulo, povrijedilo. Svi se trudimo da stavimo tačku na to, da odbranimo 9. januar, a oni neće ni jednu rečenicu iz amandmana da prihvate. Vjerujem da moja diskusija nije loše shvaćena. Bojim se da je ovo nezavršena priča i da nam sljedi treći čin, koji će biti mnogo komplikovaniji zahvaljujući tome što smo odbili da u utorak uobličimo zakon onako kako je trebalo – kaže Sonja Karadžić Jovićević.

Na pitanje „EuroBlica“ šta znači treći čin, odgovara da je zakon napisan veoma loše, „okruglo pa na ćoše“, što ostavlja dodatni prostor za djelovanje Ustavnog suda BiH i svih zlonamjernih.

- Problem je što zakon ostavlja Vladi RS da ga ona detaljnije razrađuje podzakonskim aktima. Ni vi ni ja ne možemo da tvrdimo kako će se slaviti. Kao praznik je sekularan, obilježava se 9. januara, u suprotnosti je sa odlukom Ustavnog suda BiH, a može da se slavi i da se ne slavi. Sve je nedefinisano. Da su usvojeni neki amandmani NDP, vjerujem da bismo zakon uobličili tako da se niko ne osjeća uvređenim. Govorim o pakosti koja je sve ovo proizvela – kaže ona.

Na naše pitanje zbog čega je onda glasala za tako loš zakon, kaže da SDS, kao državotvorna stranka, ne može da glasa protiv nečega što u nazivu sadrži Dan Republike.

-To je moje mišljenje, koje su prihvatile kolege u klubu. Ne bih mogla svojim najbližim da objasnim da nisam glasala za, jer je neko napao nešto što nikoga ne vrijeđa. Mišljenja sam da SDS, kao stranka koja je starija od RS, ne može tako nešto da uradi. Sve druge opcije, mislim, nisu za ovakvu priliku i ovako teško istorijsko pitanje – zaključuje Karadžić Jovičevićeva.

Govedarica: Bili smo iznenađeni

Šef Kluba poslanika SDS i novi lider te stranke Vukota Govedarica kaže da su svi bili pomalo iznenađeni emotivnim nastupom Sonje Karadžić Jovičević, jer se do sada nije desilo da u parlamentu neko govori sa toliko emocija.

- Svi smo emotivni, samo je pitanje kada će se ta emocija probuditi. Očigledno se to kod nje desilo na sjednici. Pretpostavljam da se prisjetila nekih događaja i da joj je to očigledno teško palo – kaže Govedarica.