Šojble: Što prije formirati Vladu

17:38, 30.12.2017.
Thumbnail

 Bivši njemački ministar finansija Volfgang Šojble zatražio je brzo formiranje nove vlade na čelu sa konzervativcima kancelara Angele Merkel i Socijaldemokratskom partijom /SPD/, ali je istakao da ne bi odbacio ni mogućnost manjinske vlade ako ne bude bio postignut dogovor o koaliciji.

Šojble, koji je sada predsjednik Donjeg doma parlamenta, istakao je da nije za manjinsku vladu ali da to i dalje ostaje jedna od opcija.

Analitičari ističu da je dogovor između konzervativaca i SPD najbolja šansa da Merkelova ostvari četvrti mandat, ali njeni mogući partneri traže ustupke prije početka razgovora naredne sedmice.

"Bila bi poželjnija stabilna koalicija između konzervativaca i SPD-a", rekao je Šojble, podsjećajući da kancelar još može da formira manjinsku vladu.

On je naglasio da bi razgovori o koaliciji trebalo da budu okončani što je prije moguće, podsjećajući da ni Bundestag ne može u potpunosti da funkcioniše dok ne bude formirana vlada.

On je podsjetio da je i njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer zatražio od političkih partija da postignu dogovor što je prije moguće.

Prema rezultatima ankete obavljene za list "Velt" opada podrška Merkelovoj, koja nije uspjela da oformi novu vladu tri mjeseca nakon izbora.

Rezultati ukazuju na to da 46 odsto ispitanih želi da Merkelova odmah podnese ostavku na funkciju kancelara, a 17 odsto smatra da treba da ode u slučaju neuspjeha njenih razgovora sa SPD.

(Srna)