Sofija: Kosovo u Deklaraciji EU i Zapadnog Balkana pomenuto s fusnotom

21:15, 17.05.2018.
Thumbnail

Lideri EU i država članica sa partnerima Zapadnog Balkana, na samitu u Sofiji usvojili su Deklaraciju i Aneks u kojoj je Kosovo spomenuto sa fusnotom.

U jednoj od tačaka Aneksa stoji: "Podržati borbu protiv nekažnjivosti kroz podršku Mehanizmu za međunarodni krivični tribunal i Kosovu(*)".

Inače, objašnjenje za fusnotu glasi: “Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.

Fusnota se prvi put pojavila 2012, a sva predstavništva tijela UN na Kosovu dodala su zvjezdicu i fusnotu, koja se poziva na rezoluciju 1244, na sajtove, društvene mreže i druge vrste komunikacija 2016. godine.

Lideri EU usaglasili su na Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji Deklaraciju u kojoj EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Sofiji da se nada da će se doći do rješenja za Kosmet koje će biti prihvatljivo građanima Srbije. Kako je rekao, daće sve od sebe i boriće se da do toga dođe.

"Želim da vjerujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojala volja za komproimisom na drugoj strani, da dođe do rješenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

(B92)