SNSD, DNS i SP: Bolnica Istočno Sarajevo biće izgrađena u zakonskom roku

17:14, 08.08.2016.
Thumbnail

Bolnica Istočno Sarajevo biće izgrađena u zakonskom roku, a tenderska procedura je sprovedena u skladu sa zakonom zbog čega nema potrebe da bilo ko iz opozicije reaguje na način na koji je to učinio potpredsjednik SDS-a Marinko Božović, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika opštinskih odbora SNSD-a, DNS-a i SP-a iz Istočne Ilidže.

U saopštenju, koje su potpisali Slobodan Nogo u ime Opštinskog odbora DNS-a, Miroslav Vujičić ispred Opštinskog odbora SNSD-a, te Dušica Pjević u ime Opštinskog odbora SP-a, ukazuje se da su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, čiji je član i Božović, jednoglasno prihvatili informaciju o izgradnji Bolnice Istočno Sarajevo.

Predsjednici opštinskih odbora SNSD-a, DNS-a i SP ističu da je tenderska procedura u toku, te da se za informaciju u kojoj fazi se nalazi predmet može obratiti resornom ministarstvu koje je i zaduženo za implementaciju ove javne nabavke.

"Međutim, nejasno nam je po kojem osnovu se pokušava izvršiti pritisak na transparentni postupak izgradnje nove bolnice, gdje je procedura u toku i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, koji je potpuno jasan i predviđa rokove za predaju ponude, evaluaciju, odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, žalbeni postupak te rok za potpisivanje ugovora", naglašava se u saopštenju.

Nogo, Vujičić i Pjevićeva naglašavaju da je jasno da se zakonski procedura ne može ubrzati ili skratiti zato što potpredsjednik iz jedne od opozicionih partija, koji je potpuno neinformisan po ovom pitanju "ima saznanja", te vrši politički pritisak i pokušava da obmane javnost u smislu zasluga za izgradnju nove bonice.

"U potpunosti nam je nejasna izjava da se `bespotrebno odugovlači`, ali razumijemo politički momenat u kome se nalazi opozicija i samim tim u neku ruku razumijemo i ovaj vid njihove borbe pred predstojeće lokalne izbore. Međutim, nismo sretni zbog dizanja tenzija u našoj opštini i uopšte u cijeloj regiji koja gravitira ovoj bolnici", ističe se u saopštenju.

Predsjednici opštinskih odbora SNSD-a, DNS-a i SP naglašavaju da je bitno da izgradnja Bolnice Istočno Sarajevo bude završena u predviđenim rokovima, u šta uopšte ne sumnjaju, ali i da moraju da se osvrnu na aktivnosti koje je po ovom pitanju rukovodstvo grada Istočno Sarajevo preduzelo u prethodnih 20 godina.

"Krenuvši od 1996. godine do danas, grad vode kadrovi SDS-a zajedno sa strankama koje se i sada nalaze u takozvanom Savezu za promjene i u tom periodu nije urađeno ništa po pitanju izgradnje nove bolnice, naprotiv, sredstva namijenjena za kapitalne investicije su trošena i usmjeravana na druge projekte koji danas nisu vidljivi", navodi se saopštenju.

Nogo, Vujičić i Pjevićeva smatraju da je "licemjeran, neargumentovano prijeteći, politički motivisan i opasan čin Božovića", kojim on i njegova politička opcija pokušavaju da medijskim pritiscima na resorno ministarstvo i Vladu prijetnjama o građanskoj neposlušnosti u Istočnom Sarajevu obezvrijede investiciju Republike i pokupe jeftine političke poene.

"Jasno je svima da je opozicija krenula u kampanju za lokalne izbore, ali ovim putem molimo za uzajamno poštovanje bar u segmentima koji su u interesu svih naših građana i naše djece", dodaje se u saopštenju.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marinko Božović rekao je da je potrebno da konačno krene izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu, pa da građani koji žive u ovom dijelu Republike Srpske dobiju kvalitet zdravstvene zaštite kakav i zaslužuju.

"Upozoravamo resornog ministra zdravlja i socijalne zaštite da, ukoliko ovaj put prevari građane Istočnog Sarajeva i ukoliko se bude bespotrebno razvlačilo sa ovim projektom, da ćemo tražiti njegovu smjenu, a građani Istočnog Sarajeva spremni su i na druge vidove građanske neposlušnosti, pa čak i na proteste", rekao je je juče Božović na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.