SNIJEG PARALISAO VIŠE OPŠTINA U HERCEGOVINI: Nevesinje i Berkovići zameteni, bez struje i vode

09:51, 07.02.2012.
Thumbnail

Na području Nevesinja, Berkovića i Istočnog Mostara situacija je danas teža nego prethodnih dana, jer je noćašnja vijavica zamela očišćene puteve, a ove opštine ostale su bez struje i vode, dok je na području Bileće proglašeno stanje prirodne nesreće.

Načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković rekao je jutros da je ova lokalna zajednica od noćas bez struje i vode, te da je izlaz moguć samo prema Gacku i to samo u slučaju nužde.

Neprohodno je prema Mostaru, a zameteni su i lokalni putevi.

Opština Berkovići četvrti dan je putno odsječena, tako da je u potpunoj blokadi, a veći dio stanovnika ostao je i bez vode.

Načelnik opštine Berkovići Ranko Lučić rekao je da je jutros najteža situacija u posljednjih nekoliko dana i da je novim padavinama zameten put prema Stocu koji je čišćen ovih dana.

Načelnik opštine Istočni Mostar Radovan Palavestra naglasio je da je već četvrti dan neizvjesna sudbina 120 stanovnika Zijemalja, te da u toku dana očekuju dolazak helikoptera koji bi preuzeo dva dobrovoljca iz ove opštine i prevezao ih do Zijemalja da bi posjetili sva domaćinstva.

"Dvojica mladića iz helikoptera će se spustiti u Zijemlja sa motornim sankama i stanovništvu podijeliti hranu, lijekove i druge neophodne namirnice", rekao je Palavestra i dodao da imaju obećanja od nadležnih institucija Srpske da će helikopter stići u toku dana, ako vremenske prilike dozvole.

Na području opštine Bileća proglašeno je stanje prirodne nesreće, a najteža situacija je u selima Kuti, Zasada, Davidovići, Vranjska Zvijerina, Dola, Todorići, Meka Gruda, Korita i Kačanj.

Veći broj bilećkih sela nema struju, a ekipe "Elektro-Bileće" su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Na raščišćavanju snijega danas je angažovano 11 mašina.

Iz sela Njeganovići uspješno je evakuisano jedno bolesno lice koje je prebačeno do bolnice.

Iz Bileće je neprohodno prema Stocu preko Berkovića i prema Ljubinju preko Vranjskih.

Na području opština Gacko neprohodni su lokalni putevi, a jedan broj sela nema struju već nekoliko dana.

U toku je čišćenje prema selima koja su danima zametena.

U "Hercegovina-putevima" Srni je potvrđeno da je sva mehanizacija angažovana na čišćenju puteva Gacko - Foča preko prevoja Čemerno, Krivača - Berkovići i Bileća - Ljubinje koji su neprohodni za saobraćaj.

Iz ovog preduzeća upozoreno je da treba izbjegavati ove puteve.

Zbog novih snježnih padavina i na ostalim putevima sjevera regije saobraća se otežano zbog ugaženog snijega i poledice na kolovozu, posebno prema Bileći i na prilazima Gacku. Snježni nanosi na Čemernu dostižu visinu i do pet metara.

U "Hercegovina-putevima" ističu da niska jutarnja temperatura otežava rad zimskih službi.