Slučaj Đukić: Srbija nije obavezna da prizna presudu Suda BiH

09:52, 11.04.2016.
Thumbnail

Advokat Krstan Simić rekao je da je zabluda da je pravosudna i državna vlast Srbije obavezna da prizna presudu Suda BiH generalu Novaku Đukiću.

Đukić je pojasnio da, iako postoji sporazum između dvije zemlje o međusobnom priznavanju sudskih odluka, to ne znači da Srbija automatski treba da "udari drugi pečat na istu presudu".

"Prije njenog prihvatanja, mora se odlučiti da li je presuda Suda BiH u skladu sa propisima, standardima, zaštitom ljuskih prava i na kraju sa sudskom praksom Srbije", izjavio je za "Večernje novosti" advokat iz Banjaluke Simić, koji će biti novi član odbrane generala Đukića.

On je naglasio da Srbija prema generalu Đukiću treba da uspostavi iste standarde koje je primijenila prema Iliji Jurišiću, koji je bio osuđen jer je, prema optužnici, naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Tuzle 1992. godine.

"Posljedice su desetine ubijenih i ranjenih mladića. Apelacioni sud u Beogradu je krajem decembra Jurišića oslobodio odgovornosti", podsjetio je Simić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se prema Đukiću primijene drugačija pravila, onda je to diskriminacija i narušavanje standarda koje je sama Srbija uspostavila.

On je ukazao da ni Sud BiH ne prihvata presude drugih država, pa je tako prepolovio kaznu Ognjenu Šimiću, osuđenom u Hrvatskoj.

 

DA TUŽILAŠTVO BiH RAZMOTRI PRESUDU I UZME U OBZIR NOVE OKOLNOSTI

Istraživački centar za odbranu i bezbednost iz Beograda pozvao je Tužilaštvo BiH da opet razmotri presudu generalu Vojske Republike Srpske /VRS/ Novaku Đukiću za događaj na Tuzlanskoj kapiji od 25. maja 1995. godine za koji je osuđen na 20 godina zatvora, usljed pojavljivanja novih dokaza koji mogu znatno uticati na samu presudu.

U saopštenju Centra navedeno je da je simulacija događaja na replici trga Kapija u Tuzli rađena na Tehničkom opitnom Centru u Nikincima u prisustvu domaćih i stranih eksperata iz Izraela, Francuske i Češke, te da dobijeni rezultati osporavaju nalaze vještaka Berka Zečevića i otvaraju nova pitanja.

"Na osnovu mišljenja domaćih, kao i eksperata iz Češke, Izraela, Francuske, te eksperimenata na poligonu Nikinci, Istraživački centar je pokrenuo projekat nazvan `Naukom protiv zločina`, kako bi javnosti pokazao dokazni materijal i time doveo u pitanje veštačenje Berka Zečevića, koji je bio glavni veštak na suđenju generalu", precizirano je iz Centra.

U saopštenju se konstatuje da pravosudni sistem BiH, očigledno, ima nedostataka, naročito u vještačenju Berka Zečevića.

"Stoga, ovim putem apelujemo da se razmotre prave okolnosti do kojih je došlo na Tuzlanskoj kapiji kao i veštačenje dr Zečevića kako bi se utvrdio bolji pravni sistem i pokazala prava istina kako narodu, tako i porodicama stradalih žrtava", nevedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je Berko Zečević široj javnosti poznat kao vještak u slučajevima "Markale 1" i "Markale 2".