Slučaj "Ćuruvija": Optuženi za ubistvo van pritvora, svjedocima se prijeti

16:10, 06.07.2017.
Thumbnail

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji, Veran Matić, ocijenio je kao neobičnu odluku sudskog vijeća da se optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Milanu Radonjiću i Ratku Romiću ukine pritvor, te naveo da se nada da će se tužilac žaliti na ovu odluku.

Matić je u pisanoj izjavi medijima naveo da je iznenađen i neobičnošću odluke da Radonjiću i Romiću bude određen kućni pritvor, tim prije što se četvrtooptuženi u ovom slučaju, Miroslav Kurak, još nalazi u bjekstvu.

"Ono što dodatno zbunjuje jeste činjenica da je prije desetak dana viša sudska instanca odbila žalbu optuženih na prethodno produženje pritvora, a u međuvremenu nije došlo do promjene bilo kojih okolnosti", istakao je Matić.

On je naglasio da posebno zabrinjava činjenica da su pojedini svjedoci u izjavama pred sudskim vijećem izjavljivali da im je prijećeno, a da još nije utvrđeno ko im je prijetio, niti je završeno saslušanje svih svjedoka.

"Uz puno poštovanje nezavisnosti suda, svjesni i prava optuženih na suđenje u razumnom roku, izražavam svoje veliko uznemirenje ovakvom odlukom sudskog vijeća i činjenicom da optuženi za ubistvo jednog novinara dobijaju povlašćeniji tretman u postupku koji se vodi", kaže Matić.

On je najavio da će Komisija za istraživanje ubistava novinara održati sjednicu na kojoj će biti analizirana novonastala situacija, moguće nove aktivnosti, te da će i o tome obavijestiti javnost.

Ratku Romiću i Milanu Radonjiću danas je ukinut zatvorski pritvor u kojem su bili duže od tri godine, a tužilac je najavio da će se žaliti na ovu odluku.

Predsjedavajući sudskog vijeća Snežana Jovanović rekla je da će Romić i Radonjić dobiti elektronske narukvice kako bi se kontrolisalo da li poštuju odluku suda i ne napuštaju kućni pritvor, javili su beogradski mediji.

Pravni zastupnik Romića i Radonjića, Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je da je zadovoljna odlukom suda.

Advokat porodice oštećenih, Slobodan Ružić, naveo je da ne očekuje da će odluka suda o kućnom pritvoru uticati na tok procesa.

Nastavak procesa zakazan je za 13. i 14. septembar.

(Srna)