SLUČAJ "ABAZOVIĆ": Osam godina od zločina bez sudskog epiloga

  • 05.01.2014.10:24

Porodica Dragomira Abazovića iz mjesta Bjelogorci kod Rogatice danas će posjetiti grob njegove supruge Rade koju su pripadnici italijanskog kontingenta SFOR-a teško ranili 5. januara 2006. godine, a koja je od posljedica ranjavanja umrla u fočanskoj bolnici.

Abazović je u izjavi za Srnu podsjetio da su italijanski karabinjeri u ranim jutaranjim časovima opkolili njegovu kuću i počeli da pucaju, te da nisu dozvoljavali više od dva časa da njegovoj ženi, koja je ranjena, bude ukazana ljekarska pomoć.

On je dodao da je sanitet iz Rogatice stigao tek kada su karabinjeri vidjeli da je njegova supruga skoro umrla i da joj je prva pomoć ukazana u rogatičkom Domu zdravlja, odakle je prebačena u Bolnicu u Foču, gdje je na operacionom stolu preminula.

Abazović je rekao da je prilikom napada italijanskih karabinjera ranjen u glavu, da je pretrčao imanje i preskočio ogradu, ali se od posljedica ranjavanja i odliva krvi onesvijestio, te je prebačen na plastičnu hirurgiju u Bolnicu u Sarajevu gdje je došao svijesti.

Prema njegovim riječima, i sada ima posljedica od ranjavanja, mada se tri godine liječio i u banji "Vilina vlas" u Višegradu.

Abazović je istakao da je prestao da ide na banjsko liječenje jer za to nema finansijskih sredstava.

Tog 5. januara 2006. godine kada su italijanski karabinjeri opkolili porodičnu kuću Abazovića, ranjen je i Dragoljub Abazović, najmlađi Dragomirov sin, koji je tada imao 11,5 godina.

On je rekao da je ranjen u leđa i da i danas ima posljedice od toga, te dodao da je do sada četiri puta boravio na liječenju u banji "Vilina vlas" i u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

Ispostavilo se da je SFOR greškom napao Abazoviće, jer su tražili sasvim drugu osobu. Ipak, nisu željeli da priznaju šta se zaista desilo tokom napada.

Vojnici međunarodnih "mirovnih" snaga tvrdili su čak da su se oni "branili", jer su, navodno, pokojna Rada i njen dvanaestogodišnji sin Dragoljub na njih pucali iz automatskog oružja, a da je Dramomir - sam sebi pucao u glavu?!

Sve je to juna 2006. demantovalo Okružno javno tužilaštvo iz Istočnog Sarajava koje je utvrdilo da Rada i njen sin nisu pucali, a da je Dragomir ranjen u glavu zrnom iz pištolja kalibra devet milimetara, kojim su bili naoružani italijanski karabinjeri.

Uprkos tome, za ovaj zločin niko nije odgovarao. Svi njihovi pokušaji, uz angažovanje dva advokata, da dođu do pravde i da pred sudom odgovaraju ubice Rade Abazović ostali su bezuspješni. Abazovićima je uskraćeno i pravo na žalbu, pa nikakvu odštetu neće dobiti.