Slovenci tvrde da je 'Bitka na Neretvi' njihov film

15:09, 16.01.2018.
Thumbnail

Nakon što je Slovenija ovih dana u Srbiju uputila podsjetnik da joj se vrati 313 umjetničkih djela, istorijskih predmeta i dokumenata koji se nalaze u srpskim muzejima, službenim rezidencijama i državnim ustanovama, među kojima je i film Veljka Bulajića 'Bitka na Neretvi', ljubljanski zahtjev za tportal prokomentarisao je slavni reditelj.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Slovenija je još 2015. predala Srbiji popis djela koja smatraju svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, a nalaze se u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i arhivima, te zatražila njihov povrat prema sporazumu o sukcesiji koji su potpisale sve učesnice.

Među djelima se nalaze i dva filma: 'Zadah tela' Živojina Pavlovića te svjetski poznata 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića, čime Ljubljana tvrdi kako su ti filmovi zapravo slovenski.

Slovensko polaganje prava na 'Bitku na Neretvi' za tportal je prokomentarisao režiser Veljko Bulajić.

neretva2

"Glavni producent filma je Jadran film s Filmskom radnom zajednicom Hrvatske, dok su koproducenti bili bosanskohercegovačka kuća Bosna film, a distributer sarajevska Kinema. Nosilac projekta s ulaganjima od 80 posto svojih vlastitih sredstava bio je Jadran film, a autori filma smo ja kao reditelj, Duško Jeričević kao scenograf, Tomislav Pinter kao snimatelj, Vladimir Kraus Rajterić kao kompozitor, Vladimir Tadej kao kostimograf te Zdravko Mihalić kao izvršni producent Jadran filma i Ljubo Šikić kao predsjednik Filmske radne zajednice. Mislim da sam ovim podacima dao sasvim jasan odgovor čudnoj slovenskoj tvrdnji koja, kao i Srbija, uopšte nije sudjelovala u stvaranju filma', kazao je za tportal Bulajić.

Proslavljeni reditelj u razgovoru za tportal precizirao je kako su pored domaćih producentskih kuća u koprodukciji sudjelovale strane producentske kuće United Commonwealth iz Los Angelesa, rimski Igor film te Eichberg film iz Münchena, no nijedna producentska kuća iz Slovenije ili Srbije.

'Sve što sam naveo nepobitno dokazuje kako je film 'Bitka na Neretvi' djelo hrvatske kinematografije', zaključuje Bulajić, dodajući kako je njegov film iz 1969. godine prošle sedmice prikazan u Tokiju pred punom dvoranom.

Valja napomenuti kako Slovenija, prema pisanju Jutarnjeg lista, osim navedena dva filma traži više od 200 slika i skulptura te desetke muzejskih predmeta, među kojima su zastave slovenskih jedinica iz NOB-a, radiostanica iz vremena talijanske okupacije, partizanski top i sanitetski materijal iz zbirke Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Traže se i dijelovi aviona kojim je letio pilot Edvard Rusjan, a koji se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva na Surčinu, ali i original Osimskog sporazuma iz 1975, kojim je utvrđena kopnena i morska granica između Italije i SFRJ te kojim je Dalmacija vraćena Hrvatskoj.

(Tportal)