Slijedi interpelacija zbog ugrožavanja Visokih Dečana

16:12, 26.05.2018.
Thumbnail

Srpska lista najoštrije osuđuje nezakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko Manastira Visoki Dečani i najavljuje da će u ponedjeljak, 28. maja, pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog djelovanja, a nadležnim ministarstvima podnijeti poslanička pitanja.

U saopštenju Srpske liste navode da je gradnja puta u neposrednoj blizini Manastira Visoki Dečani, pored zaštite koju ima kao svjetska baština na UNESKO listi, protivna i kosovskim zakonima.

Srpska lista podsjeća da se krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i vjerskog identiteta srpskog naroda, ali i svjetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Iz Srpske liste su saopštili da je vlada Kosova još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu, a tragovi smrde nečoveštvom" i da sprovodi otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve.

"Očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone
", navedeno je u saopštenju.

Iz Srpske liste podsjećaju javnost da je Manastir Visoki Dečani četiri puta bio na meti ekstremista, da je pod zaštitom vojnika KFOR-a punih 19 godina, i da čak ni presude Vrhovnog suda Kosova o povratku imovine manastiru nije poštovala opština Dečani.

Episkop raško-prizrenski Teodosije obavijestio je predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.

Na samo 400 metara od manastira postavljena je tabla sa nazivom projekta iza koga stoji takozvano ministarstvo infrastrukture Kosova, a po putu se mogu vidjeti teške mašine i bageri koji ubrzano usijecaju put u brdo, mijenjajući sliku pejzaža koji je vijekovima bio sačuvan.

(Srna)