Slavlje nakon oslobađajuće presude Radončiću

19:15, 16.05.2018.
Thumbnail

Optuženi Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić sa podacima kao u spisu, oslobađaju se od optužbe. Nakon tih riječi, počelo je veliko slavlje u sudnici, ali i van nje.

Brojne pristalice Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, sa oduševljenjem su dočekale oslobađajuću presudu, dok Fahrudin Radončić nijednim gestom nije odavao emocije, nakon što je čuo odluku sudskog vijeća.

Tužioci su se nadali drugačijem ishodu, a Radončić je odmah nakon što je čuo obrazloženje rekao da je oslobađajuća presuda jedina ispravna odluka. Mnogi članovi njegove partije dočekali su ga ispred suda. Čuli su se i slavljenički pucnji, a prije toga lider SBB-a je ponovio šta misli o cijelom procesu.

"Dogodilo se ono što smo od početka tvrdili, da smo mi nevini ljudi i da smo žrtve jedne porodične optužnice. Meni je jako drago da smo dokazali da nema elementa za nas krivični progon," rekao je Radončić.

Radončic je bio optužen da je predvodio organizovanu grupu, koju su činili Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić. Tužilaštvo ga je teretilo da je pokušao uticati na svječenje Azre Sarić, u procesu protiv Nasera Keljmendija, koji se vodio između ostalog i za ubistvo Ramiza Delalica Ćele. Proces je trajao nešto više od dvije godine, a Radončić od početka 2016 godine, kada je i privođen, tvrdi da se radi o montiranom postupku, a sada je kaže pravosuđe pokazalo da može fer i pošteno da sudi.

Kako kaže: "Ipak ima snage, profesionalizma, hrabrosti da jednako tretira i Tužilastvo i odbranu i činjenice, za i protiv, i donese jedinu zakonsku presudu."
Asim Crnalić, Radončićev advokat advokat Fahrudina Radončića, rekao je;" Pa eto nismo uzaludno govorili, sud je akceptirao naša stajališta, zbog toga što su ona uvjerljiva".

Nakon suda BiH, slavlje je nastavljeno i u Avazovom tornju u Sarajevu. Dok se Radončić raduje oslobađajucoj presudi, iz tužilaštva se tek očekuje komentar na odluku suda, a u zavrsnoj riječi tražili su osuđujuće presude.

Savim je sigurno da će nakon ovakve odluke vijeća suda BiH uslijediti žalba Tužilaštva, koje od početka tvrdi da su Radončić i ostali odgovorni za djela koja im se stavljaju na teret. U svakom slučaju lider SBB-a nije raspoložen da odgovara na politička pitanja, a sve novinare je zanimalo da li će se nakon ovakve odluke suda kandidovati za člana Predsjedništva BiH. U šaljivom tonu je odgvorio: "Nisam ja odavde, idem"!

Radončić je lider partije koja je, makar na papiru, dio većine. U vlast je ušao neposredno prije privođenja 2016. godine, a zbog cijelog procesa tada je od kandidature za ministra u Savjetu ministara, odustao i Bakir Dautbašić, koji je takođe oslobođen svih optužbi. U sudu danas nije bilo mjesta za sve one koji su željeli pratiti izricanje presude, a ispred su ostali i brojni novinari, koji su bili onemoguceni da prate taj događaj.