Slatinske su najslađe: Održani Dani jagode

20:21, 26.05.2018.
Thumbnail

Slatina je slavila jagodu po kojoj je nadaleko poznata i to na tradicionalnoj manifestaciji na kojoj se okuplja veliki broj izlagača. Stigli su i turisti.

Na šesnaesti "Dan jagode" u Slatini, stiglo je 80 izlagača. Organizatori se hvale da su stigli i turisti iz Hrvatske i Slovenije.

Male, velike, šumske, moglo je da se bira. Među prvim izlagačima stigle su Živka Radeljić i Grozda Janjić. Godinama prodaju jagode na slatinskoj manifestaciji. Kažu da kupaca ima, pa Danu jagode daju čistu peticu.

“Može se dobro zaraditi, sa punim radom i sa pomoći, može se fino zaraditi", kaže Živka.

“Prodajem šumske jagode. Trudila sam se da naberem da osvečamo današnji dan. Kako ide prodaja? Prodala sam par tegli”, dodaje Grozda.

Posjetioci kažu da su slatinske jagode najukusnije. Zbog njih, kažu, vrijedi doći.

"Jagode za deset. Ovo je tradicija Slatine i mi uživamo."

"Nisu slatke tako ni tamo na tržnici kao ovdje. I trešnje i jagode”, kažu posjetioci ove manifestacije.

"Dan jagode" traje 16 godina, kaže načelnik opštine Laktaši, u kojoj mnoge porodice zarađuju uzgajajući to voće. Zato je, pored sajma, organizovano i stručno predavanje.

"Prati se sve ono što je najsavremenije u svijetu proizvodnje voća i nadam se da ćemo ubuduće imati još boljih rezultata. Naši proizvođači su zainteresovani, veoma prate sve te trendove dešavanja ove oblasti", kaže Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Kada su se jagode probale i pazarile, moglo je i da se zaigra. Izlagači i posjetioci su uživali u nastupu kulturno-umjetničkog društva.