Skup podrške na Sokocu: Srpski narod je uz generala Mladića! VIDEO

  • 22.11.2017.14:46

Generalu Ratku Mladiću i njegovoj porodici sa skupa podrške na Sokocu poslata je poruka da je srpski narod uz njih i istaknuto da je danas donesena prvostepena presuda Haškog tribunala, kao i da bi novi dokazi tima odbrane mogli promijeniti konačnu presudu.

Skupu podrške u organizaciji Udruženja "Čast otadžbine" prisustvovali su predstavnici političkog, društevnog i privrednog života romanijske regije, predstavnici boračkih organizacija, udruženja ratnih vojnih invalida i mnogobrojni građani.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da treba imati u vidu da je donesena prvostepena presuda Haškog tribunala generalu Mladiću i da će pravni tim i tim odbrane uložiti sve napore, kao što je to činio i svih prethodnih godina, da dokažu da je general Mladić nevin i da će to uticati na kaznu.

"S druge strane nijedna odluka, bilo da je riječ o prvo ili drugostepenoj presudi, a naročito Haškog tribunala, ne mogu uticati na našu odluku i naš stav o generalu Ratku Mladiću koji je bio borac za slobodu, čovjeku koji je bio za Republiku Srpsku, čovjeku koji je uvažavao sve narode u BiH, a borio se za svoj narod", ocijenio je Košarac.

SOKOLAC1 (2)

On je istakao da je potpuno indikativno i jasno da Haški tribunal nije odgovorio nijednoj svojoj misiji.

Košarac je podsjetio da je Haški tribunal oslobodio Antu Gotovinu i Nasera Orića, te da je trebalo da razvija univerzalni pristup prema događajima u ratu od 1992-1995. godine u BiH, a da to nije uradio.

"Vidljivo je da je Haški tribunal sve vrijeme bio motivisan zapadnim silama i zapadnim političkim potrebama da se za rat u BiH okvalifikuje kao krivac samo jedan narod i pripadnici jednog naroda, što potvrđuje i broj presuda i to danas potvrđuje i presuda generalu Mladiću", rekao je Košarac novinarima.

On je rekao da dijeli stav mnogih u Republici Srpskoj da je general Mladić heroj srpskog naroda.

Košarac je ocijenio da Haški trubunal ne stvara ambijent povjerenja u BiH, iako je trebalo da radi na stvaranju nove doze tolerancije i pomirenja konstitutivnih naroda u BiH.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Gacka Srđan Milović rekao je novinarima da se danas iz Haga ponovo nije čulo ništa novo i da su svjetski moćnici koji su započeli "proces globalizacije na planeti i rasturanje raznih država", danas, otprilike, stavili pečat na taj projekat.

On je naveo da je današnja presuda samo još jedna potvrda da je taj projekat zaista postojao, da se on realizuje, sprovodi i da neće biti uskoro završen.

"Naravno ova presuda generalu Mladiću za nas Srbe je jako bolna, ali u principu, svjesni ove činjenice da je riječ o pritisku zapadnih sila govori nam da smo na neki način ponosni, da smo na pravom putu i da smo kao narod bili uvijek protiv nakaradnih ideologija na planeti, kao što je bio fašizam i smatramo da smo i danas na pravoj strani", ocijenio je Milović.

On smatra da će za kratko vrijeme i druge isntitucije u svijetu potvrditi da je Haški tribunal projektovan od zapadnih sila degradirao institucije UN u koje je svi trebalo da imaju povjerenje da čuvaju mir na planeti, svakog čovjeka i njegova prava.

Ratni komandant Specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" Vojske Republike Srpske Milan Jolović Legenda, član Udruženja "Čast otadžbine" koje je organizovalo skup podrške generalu Ratku Mladiću, rekao je da se nije ništa dobro ni očekivalo od ove presude s obzirom na to da Srbima presuđeno više od 1.200 godina zatvora u Hagu.

On je dodao da je riječ o "projektu satanizacije srpskog naroda".

Jolović je uputio pitanje svjetskim ekspertima, javnosti i sudijama Haškog tribunala povodom riječi da su "učinjeni najteži zločini poznati u istoriji čovječanstva", da li je moguće da 72 optužena Srbina počine toliko zločina, da budu osuđeni na 1.200 godina u odnosu na poginulih 55 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu i osudu 26 nacista.

(Srna)