Skot: Ne postoji plan Zapada o Kosovu i Metohiji

10:28, 17.05.2018.
Thumbnail

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da ne postoji plan Zapada o Kosovu i Metohiji, niti plan u 11 tačaka, te da nema koordinisanog prijedloga članica Kvinte.

On je kao "fantaziju medija" okarakterisao tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da su države Kvinte - SAD, NJemačka, Francuska, Britanija i Italija na sastanku u Vašingtonu usvojile razrađen plan pritisaka i ucjena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno odvajanje Srbije i Rusije.

"Normalna diplomatska praksa je da se zemlje koje imaju slične stavove sastaju s vremena na vrijeme da bi razmijenile mišljenja i uskladile svoju politiku. Međutim, ne postoji plan Zapada o Kosovu, nema koordiniranog prijedloga članica Kvinte i ne postoji plan u 11 tačaka. Sve su to fantazije maštovitih medija", rekao je Skot za "Blic".

On je naveo da je cilj dijaloga u Briselu o Kosovu normalizacija odnosa, ali da bi bilo koji dogovor opstao on mora da bude plod pregovora lidera Beograda i Prištine.

"SAD su saglasne sa svojim evropskim saveznicima i partnerima da bi cilj dijaloga u Briselu trebalo da bude sveobuhvatna normalizacija odnosa primjenom pravno obavezujućeg dokumenta. Ali, kao što smo to istakli mnogo puta do sada, da bi takav dogovor izdržao test vremena, on mora proisteći direktno iz pregovora političkih lidera Prištine i Beograda", rekao je Skot.

(Srna)