Sjevernokorejski mediji: Razgovori dva lidera predstavljaju prekretnicu

08:46, 28.04.2018.
Thumbnail

Susret južnokorejskog predsjednika Mun Đaeina i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una predstavlja prekretnicu za Korejsko poluostrvo, pišu sjevernokorejski mediji.

"Tokom razgovora obje strane su iskreno i otvoreno razmjenile mišljenja o pitanjima koja izazivaju obostranu zabrinutost uključujući i poboljšanje odnosa, osiguranje mira na Korejskom poluostrvu i denuklearizaciju poluostrva", piše sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Prema navodima agencije, susret dvojice lidera u pograničnom selu Panmundžomu je završen večerom koja je protekla u "prijateljskoj atmosferi uz osjećaje krvnih srodnika".

Dan nakon susreta između sjevernokorejskog i južnokorejskog lidera mediji obje Koreje ispunjeni su njihovim fotografijama. Sjevernokorejski list je na više strana objavio fotografije snimljene tokom susreta.

Sjevernokorejsko mediji su napravili i presedan pominjanjem pitanja denuklearizacije, ali nisu objavljivali detalje već je pažnja usmjerena na teme poput mira, napretka i korejskog jedinstva.

Objavu denuklearizacije Korejskog poluostrva pozdravili su i svjetski lideri, uključujući američkog predsjednika Donalda Trampa koji je ocijenio da će samo vrijeme pokazati šta je istina, ali da smatra da sjevernokorejski lider "ne glumi".

"Nikada dogovor nije došao ovako daleko. Vidi se entuzijazam i želja za dogovorom. Nadam se da će doći do dogovora. Ipak, održaćemo pritisak na Sjevernoj Koreji i nećemo ponovoti greške ranijih administracija", kaže Tramp.

Kineski dnevnik "Čajna dejli" ocjenjuje da bi denuklearizacija mogla okončati neprijateljstva između dvije strane i "donijeti novu eru razvoja na poluostrvu".

Međutim, list, takođe ocjenjuje da denuklearizaciji nedostaje plan za postizanje cilja.

"Denuklearizacija poluostrva, navedena u deklaraciji iz Panmundžoma jedino je vizija bez određenog plana. Ti određeni detalji mogu biti postignuti samo razgovorima između SAD i Sjeverne Koreje, a Seul ima ograničeno ovlaštenje u pregovorima", piše "Čajna dejli".

(Srna)