Sjećanje na zločine u Velikom parku

19:45, 20.04.2018.
Thumbnail

Pod policijskom pratnjom, porodice ubijenih vojnika JNA stigle su u Veliki park. Članovi porodica položili su vijenac na mjesto stradanja. Istinu čekaju 26 godina. Majka, ubijenog Vlajka Golubovića sina nije ni dostojno sahranila.

"1992. nestao, sa ovim vojnicima u dvadeset i drugoj godini, 26 godina pričamo istu priču, dolazimo, tražimo. Majka je umrla prošle godine od tuge, nije dočekala, a ko zna da li ćemo i mi dočekati da ga sahranimo dostojanstveno", rekla je Nada Kovačević, sestra ubijenog Vlajka Golubovića.

Sudu BiH trebalo je više od dvije decenije da otvori slučaj. Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragana Vikića, tadašnjeg ministara unutrašnjih poslova BiH Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Tužilaštvo BiH izvodi svoje svjedoke. Još uvijek se traga za šestoricom vojnika JNA koji su ubijeni u Velikom Parku.

Porodice sa pažnjom prate ročište. Znaju više, nego što se to pred Sudom, za sada govori.

"Vjerujte da mi uopšte nemamo nade da će se ta istina saznati, a tjela da nađemo, apsurdno je i pričati o tome", istakla je Nevena Đokanović, supruga ubijenog Stevana Đokanovića.

Ubistva u Velikom parku su i prvi zločini nad Srbima koji su se desili u Sarajevu. Za sve ubijene danas je, u Miljevićima, služen parastos.