Situacija na ivici incidenta: Verbalni sukob Višković-Brčkalo!

19:27, 12.02.2018.
Thumbnail

Prvo su razmijenili psovke, a onda je umalo došlo i do fizićkog obračuna šefova kluba SNSD-a i PDP-a. Radovan Višković i Miroslav Brčkalo prvo su jedan drugom replicirali i dobacivali, a onda su prešli i na teške riječi.

Razmjenjujući psovke, krenuli su jedan prema drugom. Sreli su se na izlazu iz skupštinske sale, nadzorne kamere nisu ih snimile, a očevici pričaju da je između njih stao Branislav Borenović i smirio strasti.

Kasnije su se vratili u klupe i nastavili žustru polemiku. Na kraju su se pred novinarima pojavili kao da se ništa nije dogodilo.

"Gospodin Brčkalo je rekao u tom momentu nešto što se meni u tom momentu učinilo kao dodatna provokacija u smislu evo ne možete da slušate i tako dalje, onda sam ja reagovao kako sam reagovao da kažem ajde pusti i ne mislim da se išta desilo", rekao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-s u Narodnoj skupštini RS.

"Kolega Višković mi je više puta nešto dobacio i onda sam ja kada sam završio sa svojom replikom reagovao na onaj način.Sve se ovo dešava u žaru parlamentarne borbe", izjavio je Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

A u žaru parlamentarne borbe došlo je do još jednog verbalnog obračuna. Dok je ministar industrije držao završnu riječ o stavljanju van snage zakona o korišćenju mineralni sirovina, dobacivao mu je narodni poslanik Adam Šukalo. Srećom bili su daleko jedan od drugog.

"Nemoj ti dobacivati, ma smiri se ti.Ti nemoj da dobacuješ nikome, budi pristojan, ja sam te slušao nemoj da pričaš. Izbacite ovog poslanika, vidite šta ovaj čovjek radi ovde. Kakav je to način, ja ovde ćutim i slušam svakoga.To što se ovo vama ne sviđa to je vaš problem", rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Uz žustru polemiku, od ranog jutra do pauze u tri sata, poslanici nisu uspjeli da se odmaknu od prve tačke. O svemu se raspravljalo više nego o stavljanju van snage zakona o naknadama za korišćennje prirodnih resursa. Vodila se ista rasprava kao i prošle sedmice, a većina poslanika iskoristila je pravo na redovnu diskusiju, po tri replike, tri kriva navoda i bezbroj povreda psolovnika.

Na kraju je Goran Đorđić svoje vrijeme odlučio da potroši ćuteći, jer u sali nije bio ni jedan ovlašćeni predstavnik Vlade.

"Gospodin Đorđić je odlučio da svoje vrijeme posveti čekanju. Mislim da će neko od njih brzo doći. Pauza pet minuta", rekao je Goran Đorđić, poslanik Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

"Rasprava se vodi po principu što gore to bolje sijanja međusobnih optužbi primitovnog rječnika, a cilj je danas bio da se smanji šteta od izjava gospodina Mektića", kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Raspravljalo se istim argumentima kao i prošle sedmice kod izmjena zakona o koncesijama. Opozicija je pokušavala da dokaže da tim zakonom Vlada pokušava da ošteti budžet za račun Termoelektrane stanari, dok vladajući tvrde da samo prave povoljniji poslovni ambijent kakav ima i okruženje.

Tvrde da će se prihodi države i opština povećati, jer će od sada i javna preduzeća početi da plaćaju koncesije. Opozicija je za to tek sada čula i uprkos prijetnji krivičnim prijavama, nije dobila odgovor zašto do sada nisu.