Siniša Milić je novi gradonačelnik Brčkog

19:28, 15.11.2016.
Thumbnail

Gradonačelnik Brčkog je Siniša Milić iz SNSD-a, odlučila je danas Skupština distrikta Brčko.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici za predsjednika brčanskog parlamenta izabran je Esed Kadrić iz SDA, a za potpredsjednika Ivo Filipović iz HDZ-a.

Milić je istakao da nova Vlada Brčko distrikta treba da bude vlada kontinuiteta svega dobrog što su uradile prethodne, ali i da energično odbaci sve što je bilo loše.

"Ne možemo ići naprijed ako stalno gledamo unazad. Da bismo odgovorili izazovima koji su pred distriktom, biće potrebno da se uvede više reda u funkcionisanju javne uprave", rekao je Milić.

On je dodao da će, između ostalog, biti neophodno da se što prije formira posebno odjeljenje Vlade distrikta Brčko za evropske integracije.

"Očekujem da ćemo brzo postići saglasnost u vezi sa donošenjem zakona o formiranju i razvoju poslovnih zona, čime bismo stvorili stimulativan ambijent za privlačenje stranih i domaćih investicija", rekao je Milić novinarima.

On očekuje da će nova Vlada distrikta Brčko biti formirana za petnaestak dana, napominjući da odgađanja ne smije biti s obzirom na brojna pitanja na čije se rješavanje isuviše dugo čeka.

Kadrić smatra da Skupštini treba da budu vraćene neke nadležnosti koje su u proteklom periodu bile istrgnute iz njene kontrole, a posebno one koje su izuzete iz rada zakonodavne vlasti distrikta u vrijeme OHR-a.

"Učinićemo sve da odgovornost predstavnika vlasti u distriktu izabranih voljom naroda počinje i završava se u Skupštini", rekao je Kadrić.