Siniša Karan za ATV: Odbranićemo Dan Republike

23:37, 13.03.2018.
Thumbnail

Gost večernjih vijesti ATV-a bio je Siniša Karan član Tima za pripremu odgovora Ustavnom sudu BiH za pitanje ocjene ustavnosti Zakona o Danu Republike.

Za ATV kaže da nije očekivao da će se ponovo baviti 9. januarom.

"Ne razumijem zašto je Klub Bošnjaka podnio jedan ovakav zahtjev. Mogli bi samo razumjeti samo ako konstatujemo da postoje određene političke snage, prije svega od dijela bošnjačkog naroda koje žele političku nestabilnost. Čini mi se da se na ovakav način želi ostvariti neki dodatni pritisak na RS", rekao je Karan.

Posebno  ističe da je tim sastavljen od emitentnih stručnjaka već sačinio jedan sasvim relevantan pravni odgovor u  ustavno-pravnom sporu oko Dana republike.

"Sa toga aspekta moglo bi se reći da mi nemamo dilemu da će Republika Srpska pravno odbraniti Dan Republike. Veliki je broj pravnih argumenata koji već postoje u ovom odgovoru.

Postojeći Zakon o Danu Republike Srpske i njegova odrednica da je to 9. januar ni svojom jednom rječju ne implicira u normativnom i procesnom smislu niti utiče na bilo kakve druge radnje pripadnika Bošnjačkog naroda čime bi se oni smatrali diskriminisanim ili bi bila povrijeđena njihova nacionalna ili vjerska osjećanja, na šta se oni pozivaju osporavajući tu odredbu sa asprekta ugroženosti tj. urušavanja Ustava BiH u segmentu ljudskih prava i sloboda", objašnjava Karan.

Kaže da i u stvarnom i praktičnom smislu ni jedan građanin koji ne poštuje Dan Republike nije diskriminisan da bi nešto morao uraditi što bi povrijeđivalo njegova nacionalna i vjerska osjećanja.

"Svi u Bosni i Hercegovini moraju da tolerišu čak i nešto nešto što možda ne poštuju i ne prihvataju jer je tolerancija jedini ključ uspjeha budućnosti Bosne i Hercegovine i da nekako stavimo na stranu teška pitanja, a ne da zapravo  potenciramo teška pitanja", kaže Karan.

Na pitanje da li može da nasluti kakva će odluka Ustavnog suda biti odgovara da je  beskonačno  mnogo jakih i čvrstih pravnih argumenata da je nemoguće da Ustavni sud donese drugačiju odluku nego da kaže da je Zakon o Danu Republike ustavan i da se odbije zahtjev Kluba Bošnjaka.

"Smatram lično da je najveći problem sada u BiH način na koji djeluje Ustavni sud, njegov sastav sa tri stranca i način da se donose najvažnije odluke u državi preglasavanjem jednog ili dva naroda. Kada bi srpske i hrvatske sudije preglasale bošnjačke istom bi se snagom borio za njihovo pravo. Ustavni sud se mora vratiti u okvire ustava, ne smije svojim odlukama graditi neku novu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Karan.

Dodaje da je Ustavni sud  u velikom broju svojih odluka promijenio ustav entiteta djelujući politički i da je u velikom broju svojih odluka produžena ruka ekstremne politike bošnjačkog naroda.

Komentarišući to što se njegovo ime pominje za moguću kandidatura za predsjednika Republike Srpske Karan ističe da mu to imponuje kao što bi imponovalo svakom građaninu Republike Srpske.

(ATV)