Sindikati u Vladi dogovorili rate!

20:31, 01.02.2018.
Thumbnail

Pao je dogovor između Vlade i četiri sindikata- obrazovanja, uprave, MUP-a i pravosuđa da budžetlijama budu isplaćena potraživanja za prevoz koja nisu dobijali od septembra 2016. do decembra 2017.godine.

Tada je na snazi bilo upustvo o isplati naknada za prevoz po kome su radnici koji nisu imali mjesečnu kartu, te su na posao dolazili vlastitim ili organizovanim prevozom, dobijali polovinu naknade. Sindikati su tražili ocjenu ustavnosti, a Ustavni sud RS je osporio uputstvo.

"Da Vlada izmiri ove obaveze u najviše šest mjesečnih obroka, tokom 2018.godine. Ono što je takođe zajednički stav da to rješavamo istovremeno za sve obalsti i na identičan način. U tom smislu će ministarstva narednih dana pripremiti jedan tekst memoranduma koji ćemo poslati na konslutaciju i usaglašavanje našim kolegama u granskim sindikatima", rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

"Ono što je bio naš uslov danas jeste da se ta dugovanja moraju isplatiti do 30. novembra 2018. godine jer,  1. decembra će nastupiti rok zastare za podnošenje tužbe za naknadu štete. To smo danas dogovorili, dobili smo pristanak u naredna tri dana dobićemo draft memoranduma", kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Zbog postignutog dogovora, sindikalci su povukli ručnu, pa odustaju od tužbi. Koliki je ukupni iznos potraživanja u Vladi nisu još sabrali, to je zadatak Ministarstva finansija, zato jesu u sindikatima. Radnici u pravosuđu potražuju oko pola miliona maraka.

"Za pripadnike MUP-a koji su ostvarivali naknadu troškova prevoza njih je oko 2800-2900 ljudi i za proteklih 15 mjeseci to je razlika od 1.530.000 maraka", kaže Anica Jondić, predsjednik Sindikata MUP-a RS.

"Na mjesečnom nivou ta dugovanja su 200.000 maraka, a na godišnjem nivou oko dva miliona maraka, nisu svi mjeseci kada je prevoz u punom iznosu", kaže Dragan Gnjatić,predsjednik Sindikata prosvjete i kulture RS.

"Ni jedan radnik ne smije biti oštećen za realne troškove dolaska i odlaska sa posla", poručio je ministar Kasipović. Vlada će, zbog presude, ove godine morati da izdvoji milione kako bi namirila dugovanja za 2017. godine, ali i isplatila prevoze u punom iznosu za 2018.godinu.