Sindikat Šuma RS najavio štrajk ispred direkcije na Sokocu 30. juna

14:38, 23.06.2017.
Thumbnail

Protestno okupljanje Sindikalne organizacije Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" biće održano u petak, 30. juna, ispred Direkcije preduzeća na Sokocu sa početkom u 10.30 časova, najavljeno je iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Srpske.

Sindikalne organizacije Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" počele su sa zakazivanjem štrajkova zbog stupanja na snagu Pravilnika o radu koji je, kako tvrde, donio direktor "Šuma Srpske" Risto Marić bez saglasnosti Sindikata i kojim je predviđeno umanjenje primanja za oko 150 KM po radniku.

Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma Republike Srpske" zatražili su nedavno od Uprave i generalnog direktora preduzeća da stave van snage Pravilnik o radu donesen u maju.

Marić je ranije rekao da nema razloga za bilo kakav štrajk u tom javnom preduzeću, jer nikome od radnika "ništa nije skinuto od plate".

On je rekao da "preduzeće Šume Republike Srpske nije moglo donijeti ništa mimo odluka Vlade Republike Srpske", podsjetivši da je Vlada u junu prošle godine donijela odluku kojom su regulisana primanja u javnim preduzećima.

"Ništa mimo te odluke JP Šume Republike Srpske nije uradilo, jednako postupajući po toj odluci Uprava je uskladila Pravilnik o naknadama u skladu sa Pravilnikom Vlade Republike Srpske i uputila ga Nadzornom odboru, koji ga je usvojio", pojasnio je tada Marić.

On je naglasio da predstavnici "takozvane Jedinstvene udružene sindikalne organizacije 'Šuma Republike Srpske' prijeteći štrajkom radnika dezavuišu javnost, poturaju neistinu i bave se politikantstvom".

(Srna)