Sindikalisti i bivši borci ispred zgrade Parlamenta FBiH

12:12, 24.01.2018.
Thumbnail

Nekoliko stotina članova Saveza samostalnih sindikata i pripadnika boračkih organizacija okupilo se danas ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma, protestujući protiv predloženih izmjena Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/.

Saobraćaj je ispred zgrade Parlamenta FBiH u potpunosti obustavljen, a protestni skup obezbjeđuje policija, prenosi portal "Kliks".

Sindikalisti smatraju da će predložene izmjene Zakona o PIO-u biti nepovoljne za radnike.

Bivši borci, koji već mjesecima protestuju ispred zgrade Vlade FBiH, traže od vlasti da obrati pažnju na tu kategoriju stanovništva.

Borci imaju tri zahtjeva, od kojih je jedan objava jedinstvenog registra branilaca FBiH sa jasnim naznakama koji će podaci iz registra biti dostupni javnosti.

Osim toga, oni zahtijevaju borački dodatak za sve borce u FBiH koji na osnovu učešća u ratu od 1992. do 1995. godine nisu ostvarili nikakva mjesečna primanja ili su ona manja od 200 KM mjesečno.

Kao treći zahtjev borci navode ukidanje ili obustavu finansiranja svih boračkih organizacija i saveza iz svih budžeta najmanje na godinu dana dok ne bude "pročišćen" registar branilaca, te provjeri zakonitost i transparentnost poslovanja svih boračkih organizacija u posljednjih 15 godina.

Povučen prijedlog zakona

Prijedlog zakona o boračkim udruženjima o kojem je danas trebalo da raspravlja Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH povučen je sa dnevnog reda sjednice.

Prijedlog ovog zakona povukao je predlagač poslanik SDA Ismet Osmanović radi dodatnih konsultacija.

Predloženi zakon bio je okarakterisan kao zakon od posebnog društvenog značaja, a određene izmjene navodno je tražio HDZ BiH, prenosi portal "Kliks".

(Srna)