Sindikalci Željeznica RS prijavljuju jedni druge zbog para za prevoz

19:55, 18.11.2017.
Thumbnail

Zbog jednog dopisa ratuju dva sindikata Željeznica. Milijan Marković, predsjednik Sindikata željezničara pisao je generalnom direktoru, i tražio da provjeri da li četvorica radnika zloupotrebljavaju pravo na naknadu za prevoz.

Trojica su članovi Sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti, koji je predvodio štrajkove željezničara. Marković kaže da nije ništa lično, i da je dobio anonimni poziv s tvrdnjom da nekoliko radnika koristi naknadu za prevoz, a da ne ispunjavaju uslove.

U sindikatu čiji su članovi prijavljeni poručuju da se direktor s njima obračunava preko svog “žutog sindikata”, koji, kako kažu, ima samo jednu ulogu – da ih “cinkari”. Boris Šukalo tvrdi da im je, odmah pošto je Marković poslao dopis, na vrata zakucala inspekcija, i tražila brdo papira. Kaže da je odmah pribavio sve dokaze, i da su navodi iz prijave laž. Vjeruje da se iza svega krije osveta.

"Šta je zanimljivo tu? To su dva čovjeka koji su, baš iz tog sindikata istupili i priključili se nama poslije svih ovih dešavanja, gdje je jasno bilo takoreći, ko je na strani radnika, a ko je na strani uprave", rekao je Boris Šukalo iz Sindikata saobraćaja i transporta u ŽRS.

vlcsnap-2017-11-18-19h53m54s210

Šukalo poručuje da im se Marković sveti i zato što su blokirali famozni pravilnik, kojim bi se povećale plate za 400, uglavnom administrativnih radnika, koji su prvenstveno članovi njegovog sindikata. Prvi čovjek Sindikata željezničara odgovara da to nema veze sa istinom. Kaže da su predsjednici svih sindikata dobili instrukcije od uprave da prijave sve za koje sumnjaju da nezakonito uzimaju novac za prevoz, jer su primjetili da, iako se smanjuje broj radnika, troškovi prevoza ostaju maltene isti. Samo je, kaže, radio svoj posao.

"Ja sam uvijek to javno govorio, da sam sigurno spreman, kad bi i moj rođeni brat bio taj koji nezakonito naplaćuje troškove prevoza, da bih ga prijavio, jer je to novac koji njemu ne pripada. Ja sam uzeo komad papira i pribilježio imena. Ja uopšte ne znam da li ti ljudi rade na Željeznici, ne znam kom sindikatu pripadaju. Možda pripadaju Sindikatu željezničara", kazao je Milijan Marković, predsjednik Sindikata željezničara u ŽRS.

Iz uprave Željeznica poručuju da im je stigao dopis, i da su ga proslijedili svojim službama na provjeru. Još nisu završili istragu, pa ne znaju da li je prijava istinita ili ne.