Severin i Svjetlana odbili da se vrate kod usvojitelja, ali neće ni u BiH

09:13, 18.10.2017.
Thumbnail

Brat i sestra Severin i Svjetlana B., koji su po ubrzanom postupku usvojeni o odvedeni u Kanadu i čija je životna sudbina proteklih mjeseci potresla javnost, odbili su da se vrate kod rođaka koji ih je usvojio, a za sada se neće vraćati ni u BiH, saznaje "Euroblic".

"Severin i Svjetlana su prije nekoliko dana izašli iz Centra za rehabilitaciju maloljetnika AARC u kojem su bili smješteni 12 mjeseci, a po izlasku odbili su da se vrate kod rođaka koji ih je usvojio i odveo u Kanadu.Trenutno žive odvojeno i kod poluhranuteljskih porodica, jer im tamošnje institucije ne dozvoljavaju potpuni status , sobzirom da ove institucije ni od početka nisu bile uključene u ovaj slučaj", objasnio je izvor "Euroblica" u Centru za Socijalni rad Banjaluka.

Ono što je najbitnije je da su brat i sestra sada u odličnom zdravstvenom stanju.

Slučaj brata i sestre otkrio je kako se domaće institucije i odgovorni  pojedinci odnose prema najosjetljivijoj populaciji koja nema nikakvu zaštitu i kako pogrešne odluke mogu dovesti u pitanje mlade živote.

Komisija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS obavila je stručni nadzor Centra za socijalni rad Banjaluka i potvrdila apsolutno sve propuste o  kojima su mediji pisali u postupku posvojenja brata i sestre Severina i Svjetlane B.

severin i svjetlana usvojitelji

Inspektori Policijske uprave Banjaluka takođe su saslušali sve aktere u ovom postupku i prikupljenu dokumentaciju  dostavili Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Zbog propusta u usvojenju brata i sestre, ali i mnogih drugih predmeta sa direktorske funkcije smijenjena je Vera Sladojević.

Komisija je utvrdila da  Centar za socijalni rad na čelu sa Verom Sladojević  u slučaju "Kanada" ne samo da nije pribavio dokaze o podobnosti usvojitelja iz Kanade i to od nadležnih službi te sjevernoameričke države , već djeci nije bio određen ni probni smještaj  uz nadzor organa starateljstva , što se u ovakvim slučajevima smatra obaveznim.

Utvrđeno je i da su CSR i Sladojevićeva  kao odgovorna osoba u ovoj instituciji postupali suprotno važećim zakonima koji regulišu postupak usvojenja.

(euroblic)